Dan za povijesti

FOTO: Rafalei stigli na Pleso

Hrvatska se može pohvaliti najjačim zrakoplovstvom u ovom dijelu Europe
Zagreb: Rafalei stigli u Hrvatsku

Prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak dolaze u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.

-Hrvatska vojska tako će imati moderniziranu borbenu letačku flotu, što predstavlja najveće ulaganje Vlade i Ministarstva obrane u obrambene snage- poručio je resorni ministar Ivan Anušić.

Rafalei su iz Francuske poletjeli oko 10,50, a prvi od njih na Pleso je sletio u 12,34 sati. Let je trajao sat i 40 minuta. Dovezli su ih hrvatski piloti koji su se za njihovo korištenje obučavali 15 mjeseci, izvještava Jutarnji list.

Šest borbenih zrakoplova Rafale se nakon slijetanja parkiralo u prihvatne hangare u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

Premijer Andrej Plenković, predsjednik Zoran Milanović i šef Sabora Gordan Jandroković došli su do prihvatnih hangara i pozdravili pilote koji su u Hrvatsku dovezli Rafale.

-Ostvarili smo san. Razgovarao sam i s pilotima i puno im je srce, rekao je Plenković prilikom obilaska, prenosi Jutarnji list.

– Ovo je neponovljiv trenutak, avioni će biti s nama sljedećih sigurno 40-ak godina. Bit ćemo respektabilna vojna sila, koja se, na području između Bavarske i Grčke, može pohvaliti najjačim zrakoplovstvom u ovom dijelu Europe, rekao je Plenković potom na svečanosti.

Okupljenima se obratio i predsjednik RH i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Zoran Milanović istaknuvši kako je ovo veliki i lijep dan.

-Hrvatsko je dobila moderno zrakoplovstvo, onima koji su na tome radili čestitam, napravili su dobar posao. Tu nema dileme, to će nam dobro služiti- poručio je Milanović.

Aktualno
Regija