FOTO: Plemenita opčina turopoljska obilježila 30 godina od obnove

7. srpnja 1991. godine, održano je Obnoviteljsko spravišće Plemenite opčine turopoljske, kada je ponovno obnovljeno turopoljsko bratstvo

7. srpnja 1991. godine, održano je Obnoviteljsko spravišće Plemenite opčine turopoljske, kada je ponovno obnovljeno turopoljsko bratstvo. Tim povodom večeras je na otvorenom prostoru u parku ispred Muzeja Turopolja održano Svečano spravišće, kako bi se obilježio ovaj važan datum iz turopoljske povijesti.

POT svoje korijene vuče još u 13 stoljeću i kroz cijelu povijest, Zajednica se brinula za ukupan razvitak i boljitak Turopolja, istaknuo je župan Juraj plemeniti Odrčić.

-Kao zemljišna zajednica Plemenita opčina turopoljska ukinuta je 1947. godine nacionalizacijom imovine. Od 1991. godine ponovno djelujemo na promociji Turopolja te nastojimo biti dio kulturnog, društvenog i sveopćeg života našeg grada i zajednice- kazao je Odrčić te napomenuo kako se POT s ponosom diči organizacijom Jurjeva, Turopoljske kobasijade, Žirovine.

-Između ostaloga bavimo se izdavaštvom istražujući našu povijest. Ujedno smo i uzgojna udruga za našu turopoljsku svinju. Naših je poslova mnogo i svi ovi članovi zaslužni su za taj rad i što napredujemo prema naprijed- s ponosom će župan Odrčić.

Plemenita opčina turopoljska tijekom svih ovih godina imala je dobru suradnju sa Zagrebačkom županijom, a na tu podršku može se očekivati i dalje poručio je zamjenik župana Ervin Kolarec. Između ostaloga, POT na pomoć u brendiranju turopoljske svinje može i dalje računati na pomoć Ministarstva poljoprivrede.

-Čuvajte turopoljsko bratstvo i njegujte zajedništvo na promicanju tradicijskih i povijesnih vrijednosti ovog kraja Lijepe naše. Ministarstvo poljoprivrede bit će i dalje vaš partner u zaštiti i brendiranju oznake “Meso od Turopoljske svinje”, ali i u drugim projektima koji imaju za cilj razvoj ruralnog načina života- poručio je tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

-Plemenita opčina turopoljska je metropola našeg Turopolja. Imamo niz projekata i situacija koje trebamo rješavati. Trebamo izravnati dugove koje je Plemenita opčina turopoljska ostavila prema nama u Gradu Velikoj Gorici. I Dubrovačka republika mogla bi se posramiti nad onime što ste vi od 13 stoljeća radili i posjedovali. Time se trebamo ponositi i raditi na isticanju toga identiteta kako nas ne bi “pojeo” Grad Zagreb i kako nas ne bi istisnuli iz te povijesne bitnosti- zaključio je gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića.