Simbol petrinjskog potresa

FOTO: Crkva Uzvišenja Svetog Križa u Kravarskom pred završetkom

 Na Bijelu nedjelju prva misa i posveta crkve
DSC_0090

Crkva Uzvišenja Svetog Križa simbol je stradanja petrinjskog potresa na području Zagrebačke županije, a koja je radi velikog oštećenja morala biti srušena do temelja. Rušenje je započelo u proljeće 2021., a dvije godine kasnije na istom je mjestu podignuta nova crkva, koja je pred završetkom i posvetom, istaknuto je za današnjeg obilaska crkve.

Veliku pomoć u podizanju nove crkve, Općina Kravarsko dobila je od Zagrebačke županije koja je za izgradnju nove crkve dodijelila je 1,4 milijuna eura, a dodatno će osigurati još 250 tisuća eura za završetak radova.

-Danas kada gledamo novu crkvu na što gledamo s ponosom i veseljem. Prije dvije godine zasigurno je bilo teško da će se u ovako kratkom roku izgraditi nova crkva, no zajedničkim naporima uspjeli smo župljanima vratiti vjeru kako će opet imati svoj objekt na koji će vjerujem biti ponosni- istaknuo je župan Stjepan Kožić.

Crkva u Kravarskom jedan je od simbola ovog mjesta, ali i Vukomeričkih gorica, zbog čega se u vrlo kratkom roku od potresa formirao Odbor za izgradnju crkve, koji je odmah započeo s poslom. Veliki obol u samoj izgradnji dali su obrtnici i poduzeća s područja Kravarskog koji su izvodili i još uvijek izvode preostale radove.

-Do ovoga doći nije bilo nimalo lako. Malo je ljudi vjerovalo da ćemo uspjeti podići novu crkvu, no Odbor je vjerovao u to i uspjeli smo- naglasio je načelnik Vlado Kolarec, zahvalivši se svima koji su sudjelovali u izgradnji simbola Kravarskog.

-Crkva se nalazi i našoj zastavi i grbu, zbog čega sam rekao kako moramo izgraditi novu crkvu ili mijenjati naš simbol. Srećom, izgradili smo novu crkvu, što je velika stvar za sve naše mještane, koji su nakon uklanjanja stare crkve kroz suze govorili “hoćemo li više ikada imati svoju crkvu”- kazao je Kolarec.

Župnik župe Uzvišenje Svetog Križa u Kravarskom, Siniša Blatarić istaknuo je kako u Kravarskom svako stoljeće donosi izgradnju nove crkve.

-Prva crkva koja je izgrađena na starim temeljima seže još tamo u 18. stoljeće, u Drugom svjetskom ratu bila je porušena druga crkva, dok sada u ovom tisućljeću gradimo novu crkvu. Nadam se kako će ova trajati i duže od 100 godina- istaknuo je velečasni Blatarić, najavivši prvu misu u novoj crkvi na Bijelu nedjelju (prva nedjelja nakon Uskrsa, op.a), kada će biti i posveta crkve što će učiniti sisački biskup Vlado Košić.

Događanja
Regija