FOTO: 28. obljetnica proglašenja državne neovisnosti i suverenosti

Hrvatska danas slavi Dan državnosti, kao dan sjećanja na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ.

Tim povodom predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković te premijer Andrej Plenković položili su vijenac kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grobu dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika na Gradskom groblju Mirogoj, a vijenac je položen i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

– Obilježavanjem Dana državnosti, jednog od najvažnijih događaja u hrvatskoj modernoj povijesti, prisjećamo se važne odluke Hrvatskog sabora kojom je proglašena suverena i samostalna Republika Hrvatska. Ovaj je dan prigoda da se prisjetimo i državničke politike i vizionarstva prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te svih onih koji su pridonijeli ostvarenju sna o neovisnosti i samostalnosti Hrvatske, istaknuo je između ostaloga premijer Andrej Plenković.

Igor Soban/PIXSELL

Povodom Dana državnosti kardinal Josip Bozanić služit će Svetu misu za Domovinu u crkvi Sv. Marka, a predsjednica Grabar-Kitarović organizirat će svečani prijam u Uredu predsjednice na Pantovčaku.

FOTO: Igor Soban i Luka Stanzl/PIXSELL

Aktualno
Hrvatska