Vikend u znaku kestena

Festival kestena i ove godine okupio brojne posjetitelje u Petrinji

Nešto lošije vrijeme nije omelo Petrinjke i Petrinjce da uživaju u bogatom programu
IMG-20231014-WA0009Grad Petrinja

U Petrinji se proteklog vikenda održao Festival kestena. Festival je u subotu započeo Planinarskom kestenijadom na Hrastovačkoj gori. Prekrasan, sunčan i topao jesenski dan dao je svoj doprinos odličnom odazivu planinara i ostalih posjetitelja iz Petrinje, ali i šire. Uz pratnju vodiča, zainteresirani su se mogli do najvišeg vrha, Piramide, uputiti autobusom i pješice, a osim planinarskim stazama, do vrha se moglo doći i quadovima, biciklom ili autom. Na samom vrhu organiziran je bogat zabavno-glazbeni program, sportske animacije i razna natjecanja za djecu i odrasle, ugostiteljska ponuda, proizvodi lokalnih OPG-ova s naglaskom na delicije od kestena.

Jesen svoje drugo lice praćeno kišom i osjetno nižim temperaturama pokazuje drugog dana festivala, a program se održao u šatoru na Trgu hrvatskih branitelja. Nešto lošije vrijeme nije ipak omelo Petrinjke i Petrinjce da uživaju u bogatom dječjem programu, glazbeno-scenskim nastupima, raznim natjecanjima, pečenim kestenima i domaćim proizvodima lokalnih OPG-ova, a Festival kestena okončan je večernjim koncertom Luke Nižetića.

I prvog i drugog dana Festivala kestena svojim sugrađanima, ali i brojnim gostima grada pridružila se gradonačenica Petrinje Magdalena Komes.

– Čestitam najprije organizatorima, Turističkoj zajednici grada Petrinje i HPD-u Zrin, na svemu što su nam pripremili kroz ova dva dana. Jučer je bilo prekrasno vrijeme i zaista veliki broj posjetitelja, a čula sam da je dosta ljudi došlo iz svih krajeva Lijepe naše, i to upravo zahvaljujući promidžbi Festivala kestena od strane organizatora i na tome im još jedanput čestitam. A nas Petrinjce, nakon svega što smo prošli, ne može omesti ni ova današnja kiša pa smo se i danas okupili u velikom broju. Veseli me ovdje vidjeti mnoštvo obitelji s djecom jer je upravo njima i namijenjena glavnina današnjeg programa. Obišla sam i naše izlagače, naše OPG-ovce. Lijepo je ovako na jednom mjestu uvjeriti se u bogatu ponudu i raznolikost naših domaćih proizvoda, udruga, obrta i radinosti, zahvaljujući našim vrijednim ljudima. Naš grad ima toliko toga za ponuditi i pokazati, a kroz ovakve manifestacije prilika je Petrinju predstaviti i ostatku Lijepe naše, ali i šire, rekla je gradonačelnica Komes.

Direktorica Turističke zajednice Kristina Suppe također je izrazila zadovoljstvo velikim odazivom posjetitelja na Festival kestena.

– Službeno prijavljenih planinarskih društava imali smo jučer čak 27, uz obitelji s djecom, bicikliste, vozače quadova i ostale naše sugrađane, ali i posjetitelje iz drugih dijelova Lijepe naše, a ugostili smo i planinare iz Bosne i Hercegovine. Hvala HPD-u Zrin na organizaciji Planinarske kestenijade, ali i svima ostalima koji su sudjelovali u Festivalu kestena. Sportskim animatorima, glazbenim i plesnim gostima, voditeljima radionica, a uživali smo i u predstavama za najmlađe. Zahvaljujemo i našim OPG-ovcima. Jučer ih je na Planinarskoj kestenijadi bilo 15, a danas duplo više, i to ne samo iz Petrinje, nego i iz Karlovačke županije, Velike Gorice…, rekla je Suppe.

Organizatori ovogodišnjeg dvodnevnog Festivala kestena su Turistička zajednica grada Petrinje i Hrvatsko planinarsko društvo Zrin uz podršku POU Hrvatski dom Petrinja i Poslovnih zona Petrinja, a sve se odvija pod pokroviteljstvom Grada Petrinje.

Događanja
Petrinja