Prijam kod gradonačelnice

FA “Petrinjčica” slavi 40 godina organiziranog rada

Tom prilikom predstavit će se monografija Ivana Rizmaula “Folklorni ansambl Petrinjčica Petrinja čuvar narodne baštine 1982.- 2022.”
20231016_100411-scaledGrad Petrinja

U povodu 40. obljetnice organiziranog rada FA „Petrinjčica“ i promocije monografije autora Ivana Rizmaula “Folklorni ansambl Petrinjčica Petrinja čuvar narodne baštine 1982.- 2022.”, u prostoru Gradske uprave gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes održala je prijam za autora monografije profesora Ivana Rizmaula, ravnateljicu POU Hrvatski dom Petrinja Vesnu Brebrić, voditelja FA „Petrinjčica“ Milana Hercega i voditelja Betlemaša, koji djeluju u sklopu ansambla, Ivicu Miokovića.

– Čast mi je biti među vama, čuvarima petrinjske kulturne i narodne baštine, naročito povodom izdavanja ove monografije autora profesora Rizmaula koji je jako cijenjen i izvan Petrinje jer pouzdano znam da na fakultetima profesori prepoznaju studente iz Petrinje, upravo po znanju iz povijesti koje nose iz svog dotadašnjeg školovanja, a prenio im ga je baš profesor Rizmaul. Ponosni smo na njegov rad i ostavštinu. Čestitam na ovoj prekrasnoj monografiji, a jako mi je drago da su na njoj radili Petrinjci i mislim da je to još jedan pečat očuvanju petrinjske tradicije, ali i poduzetništva. Čestitam i na ovoj značajnoj obljetnici djelovanja ansambla, ali i njegovog osobnog djelovanja u folkloru i gospodinu Hercegu koji kroz rad ansambla nastoji očuvati folklor te tu našu tradiciju i baštinu prenijeti i na mlađe generacije, kao i gospodin Mioković, zahvaljujući kojem i dalje opstaju petrinjski Betlemaši, a koji su nam od 2015. godine i zaštićeno nematerijalno kulturno dobro i zaista imamo taj jedinstveni prikaz običaja na Badnjak u Gajevoj i okolnim ulicama, a nadam se da će se radu Betlemaša priključiti i mlađe generacije pa se možda onda taj običaj proširi i na druge ulice. Drago mi je i što je s nama i gospođa Brebrić jer ansambl djeluje kao sekcija POU Hrvatski dom Petrinja i nadam se da ćete uskoro ponovno biti u svojoj obnovljenoj zgradi i imati napokon adekvatne prostorije za rad, rekla je gradonačelnica Komes.

Zadovoljstvo obnovom Hrvatskog doma, ali i izgradnjom i obnovom Petrinje izrazio je profesor Ivan Rizmaul, zahvalivši gradonačelnici na prijamu.

– Tradicija je nešto važno. Tradicija se mora štovati, nikada ne smijemo zaboraviti prošlost, koliko god tradicija išla naprijed. Naša djeca moraju biti upoznata s tradicijom i folklorom, od najranije dobi. Čuvanje lokalnog identiteta je čuvanje nacionalnog identiteta. FA ‘Petrinjčica’ jako dobro radi na tome i uključuje mlade naraštaje u folklor, što mi je izrazito drago, ali me ipak strah hoće li u budućnosti biti mladih zainteresiranih za folklorno stvaralaštvo, zato se treba djelovati već u osnovnoj školi pa i u vrtiću, rekao je Rizmaul.

– Ako naša Petrinja bude izgledala lijepo i moderno, a primjećujem da se ide u tom smjeru, onda se ne moramo bojati ni za očuvanje prošlosti, tradicije i kulturne baštine, zaključio je na kraju profesor Ivan Rizmaul.

Voditelj FA „Petrinjčica“ Milan Herceg zahvalio je gradonačelnici na prijamu upoznavši je s radom i djelovanjem ansambla. Između ostalog, rekao je kako je ansambl od 1998. godine, kada je nakon Domovinskog rata ponovno počeo djelovati, do danas imao oko 600 nastupa, a u ovih 40 godina rada ansambl je nastupao u Hrvatskoj, ali i brojnim zemljama u susjedstvu.

Granice našeg grada, ali i zemlje prešli su i petrinjski Betlemaši, pogotovo nakon 2015. godine otkada su i zaštićeno nematerijalno kulturno dobro.

– Imamo taj jedan radni dan u godini, odradimo svojih 7 sati, ali otkada se za nas pročulo i van Petrinje, imamo nešto i prekovremenih, rekao je Ivica Mioković.

Za kraj, ravnateljica POU Hrvatski dom Petrinja Vesna Brebrić pozvala je sve zainteresirane na promociju monografije “Folklorni ansambl Petrinjčica Petrinja čuvar narodne baštine 1982.- 2022.” koja će biti održana u četvrtak, 19. listopada u 19 sati u Vatrogasnom domu u Petrinji.

Događanja
Petrinja