DVD Buševec proslavio 120 godina postojanja

Svečanu obljetnicu obilježili su prigodnom sjednicom na kojoj su sudjelovali predstavnici grada i druga prijateljska vatrogasna društva

Dobrovoljno vatrogasno društvo Buševec, jučer je u Domu kulture proslavilo 120 godina postojanja.

Svečanu obljetnicu obilježili su prigodnom sjednicom na kojoj su sudjelovali predstavnici grada i druga prijateljska vatrogasna društva, a prisjetili su se i svojih početaka od 1900. godine pa sve do danas. Ovaj događaj bio je i prilika za podjelu zahvalnica i nagrada svim sponzorima, članovima i drugim vatrogasnim društvima.

Tajnica DVD Buševec ukratko je predstavila rezime rada vatrogasnog društva:

-Povod osnivanja vatrogasnog društva bio je požar koji je buknuo kod zadruge Kos. Žitelji sela bili su sve zabrinutiji čestim požarima. Te godine pribavljena je i prva vatrogasna šprica. Odmah nakon osnivanja društvo je imalo veliku podršku u selu, a za svoj rad dobivalo je brojne nagrade i priznanja.

-Naše društvo od početka djelovanja bilo je vrlo aktivno, a najveće aktivnosti događale su se između 1980. i 1990. godine kada je izraslo u elitnu kategoriju i kao takvo je stup društva u našem mjestu.

Obljetnici je nazočio i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar koji je prigodno nagradio DVD, Vatropromet bonom od 15 000 kuna :

-Pokazujete svojim trudom, doprinosom i entuzijazmom svoju vrijednost i ljubav prema onome što radite, kako i u drugim područjima tako i u vatrogastvu.

-Kada je bilo kakvo nevrijeme ili poplava, prvi broj koji nazovete nije 112 nego DVD Buševec. Također, očekujemo da ćemo sljedeće proslave i obljetnice imati u novom vatrogasnom domu.

Velik poticaj radu društva je i izgradnja novog vatrogasnog doma čiji su radovi u punom jeku. Ugovor o obnovi vatrogasnog doma u Buševcu sklopljen je još prošle godine. Vrijednost ugovora je 2 milijuna i 382 tisuće kuna.

DVD Velika Loka iz Slovenije zahvalilo je DVD-u Buševec na zajedničkoj suradnji i radu:

-Sretan sam što ovo prijateljstvo i suradnja i dalje traju. Politika ima granica, vatrogasci ne. Kad god vam zatreba pomoć, možete računati na Slovence.

Predsjednik vatrogasne zajednice grada Velike Gorice također se obratio prisutnima:

-120 godina nije malo. U zajednici se moramo ponositi da smo 7. društvo po starosti. Imamo puno društava koji su proslavili više od 100 godina i zato moramo tu bogatu tradiciju vatrogastva očuvati i prenositi je mlađim naraštajima.

Sjednica je završila večerom za uzvanike i zajedničkim druženjem.