Ministar Bačić u Petrinji

Do kraja godine dovršena poslijepotresna obnova gotovo svih zgrada javne namjene

Vlada RH osigurava dodatna sredstva kako bi zgrade do tada bile u cijelosti završene
DSC_2376

Obnova zgrada oštećenih u potresu na području grada Petrinje, bila je tema današnjeg sastanka i obilaska u kojem su uz župana Ivana Celjaka, sudjelovali potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

Posjet Petrinji započeo je radnim sastankom na temu obnove zgrada oštećenih potresom, a nastavljen obilaskom gradilišta obnove javnih i privatnih stambenih objekata.

Sisačko-moslavačka županija

– Na sastanku smo razgovarali o tijeku i dinamici obnove privatnih kuća i višestambenih zgrada, zaštićenih spomenika kulture te o obnovi objekata javne namjene koji su u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije. Tema je bila i izgradnja 36 višestambenih zgrada koje Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine gradi na području naše županije. To je snažan doprinos Vlade Republike Hrvatske demografskoj obnovi potresom pogođenog područja. Što se tiče obnove u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije, dinamika je kontinuirano dobra, a na jesen očekujemo dovršetak obnove na još 12 objekata, rekao je župan Ivan Celjak.

U sklopu posjete gradu Petrinji, župan je s ministrom Bačićem, ministricom Obuljen Koržinek te gradonačelnicom Komes obišao centar grada, radove na Gradskoj vijećnici i zgradi Katastra, Galeriju Krste Hegedušića, višestambenu zgradu te izgrađenu zamjensku obiteljsku kuću.

Podrška Vlade RH za završetak obnove zgrada javne namjene

U posljednje tri godine u Petrinji je obnovljeno 3.500 stambenih objekata. U gradu je u ovom trenutku otvoreno 350 gradilišta. Ministar Branko Bačić najavio je i kako će Vlada iz proračuna osigurati dodatnih 500 milijuna eura za dovršetak obnove zgrada javne namjene.

– Do kraja godine će gotovo sve zgrade javne namjene, čija se obnova financira iz Fonda solidarnosti EU i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a koje obnavlja Sisačko-moslavačka županija kao krajnji korisnik, biti gotovo u cijelosti završene. Kako bismo to doista i postigli, u idućih desetak dana Vlada Republike Hrvatske osigurat će još dodatna sredstva kako bismo te objekte doista mogli i završiti, rekao je ministar Bačić.

Sisačko-moslavačka županija

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako se obnavlja centar Petrinje i stavlja u funkciju stanovanja i poslovanja.

– Bilo je onih koji su zagovarali da se centar Petrinje sruši i gradi ispočetka, no velikim angažmanom našeg Konzervatorskog odjela i svih stručnjaka pokazali smo da se kulturno-povijesne cjeline mogu obnoviti i postati sigurne i protupotresno obnovljene, ali istovremeno da se vrati taj duh grada Petrinje, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Sisačko-moslavačka županija

Sisačko-moslavačka županija na području grada Petrinje hitnim mjerama sanacije obnovila je 6 školskih zgrada, a izgrađene su i 3 nove škole. U ovom trenutku obnavljaju se još zgrade nove i stare bolnice, gradi se nova zgrada Doma zdravlja, provodi rekonstrukcija i izgradnja SŠ Petrinja na novoj lokaciji, obnavljaju matične zgrade I. OŠ Petrinja i SŠ Petrinja koje će obnovom dobiti i novu namjenu, zgrada bivše Vinogradarsko-voćarske škole, Kulturno-povijesnog centra SMŽ i Doma za odrasle osobe.

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes iskazala je zadovoljstvo suradnjom s nadležnim ministarstvima i Sisačko-moslavačkom županijom po pitanju obnove grada Petrinje.

Događanja
Petrinja