Veliki uspjeh petrinjskih umjetnika

Članovi Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart dobitnici “Likovnog pletera Sisačko-moslavačke županije”

U Sisku su uručena su priznanja i zahvalnice sudionicima natječaja za književna i likovna djela autora s područja županije za 2022. i 2023. godinu
387328973_1072401920580404_3437899666051142228_nGrad Petrinja

U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ u prostoru Strukovne škole u Sisku uručena su priznanja i zahvalnice sudionicima natječaja za književna i likovna djela autora s područja županije za 2022. i 2023. godinu.

Među dobitnicima priznanja „Književni pleter Sisačko-moslavačke županije” i „Likovni pleter Sisačko-moslavačke županije” nalaze se Petrinjci ili su nagrađena djela inspirirana Petrinjom.

Tako je Željka Uhitil, inače iz Lipovljana, dobitnica priznanja „Književni pleter Sisačko-moslavačke županije” za 2022. godinu u kategoriji promicanja zavičajnih vrijednosti za pjesmu „Živi smo (Petrinja 29.12.2020.)”. Priznanje „Likovni pleter Sisačko-moslavačke županije“ za najuspješniju likovnu udrugu u 2023. godini dobila je Petrinjska udruga likovnih umjetnika PETRIART. Priznanje „Likovni pleter Sisačko-moslavačke županije“ za najuspješnije likovno djelo autoru pojedincu u 2023. godini dobio je Anto Pujić, član Petrinjske udruge likovnih umjetnika PETRIART za djelo „Provod“, uljni pastel.

Predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić rekla je kako je bogatstvo koje ima županija nemjerljivo.

– Sama Zajednica okuplja osamdesetak članica i jedna je od najaktivnijih u Republici Hrvatskoj. Ne nedostaju ni priznanja i nagrade s državnih natjecanja i na to smo ponosni, zaključila je Roksandić.

Saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes čestitala je svim sudionicima i nagrađenima te istaknula kako je ovo rezultat bogatog stvaralaštva i djelovanja na području cijele županije.

– Posebno sam ponosna zbog uspjeha petrinjskih umjetnika, umjetnika ranjenog grada u kojem trenutno ne postoji prostor za njihovo okupljanje, ali uskoro će biti uređena obnovljena Galerija Krsto Hegedušić, gdje će se ponovo moći okupljati petrinjski amateri, kao i svi poklonici umjetnosti, zaključila je Komes.

Izaslanica župana Ivana Celjaka, pročelnica UO za prosvjetu, kulturu, šport, mlade i civilno društvo Robertina Štajdohar istaknula je potporu Sisačko-moslavačke županije u području kulture kroz Javni poziv u kulturi te kroz rad Zajednice. Podsjetila je i na osnivanje županijske ustanove Kulturno-povijesni centar koji je centar kulturoloških zbivanja u županiji, a istaknula je i kako se obnavlja zgrada u Rimskoj 19 s velikim galerijskim prostorom.

U holu Strukovne škole u Sisku izložba radova likovnih umjetnika, sudionika natječaja, bit će postavljena do 5. prosinca, kada će je zamijeniti velika humanitarna izložba „Lupinizam” koju u suradnji sa Stephanom Lupinom organizira Sisačko-moslavačka županija.

Događanja
Petrinja