Ministar Bačić na radnom sastanku u Velikoj Gorici

Četiri velikogoričke obitelji stradale u potresu bit će smještene u modularne mobilne kuće

Gradu Velikoj Gorici 45 predmeta o raspolaganju državnom imovinom
Ministar Bačić u radnom posjetu Velikoj Gorici susreo se s gradonačelnikomZeljko Hladika/PIXSELL

Obnova od potresa privatnih zgrada i kuća na velikogoričkom području te državna imovina koju Ministarstvo graditeljstva i državne imovine daje na raspolaganje Gradu Velika Gorica bili su teme sastanka potpredsjednika Vlade Branka Bačića s gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom.

Obiteljima stradalim u potresu stižu modularne mobilne kuće

Na sastanku je između ostaloga potpisan i Sporazum o dodjeli četiri modularne mobilne kuće za stambeno zbrinjavanje građana Velike Gorice koji ne ostvaruju pravo na obnovu na temelju Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom, a kućice će im služiti za privremeni smještaj.

Riječ je o modularnim mobilnim kućama koje je na temelju Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom Ministarstvo naručilo u svrhu privremenog stambenog zbrinjavanja osoba pogođenih potresima. Kuće se postavljaju uz oštećene objekte, a do obnove oštećene nekretnine.

Gradu Velikoj Gorici 45 predmeta o raspolaganju državnom imovinom

Ministar Bačić gradonačelniku Ačkaru uručio je danas i 45 predmeta o raspolaganju državnom imovinom o kojima će dalje odlučivati Grad Velika Gorica, a na temelju novog Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH koji je na snagu stupio početkom ove godine. Radi se o zemljištima, zgradama i poslovnim prostorima za koje su zahtjeve za njihovim raspolaganjem poslale fizičke i pravne osobe.

-Velika Gorica je prvi grad kojemu prepuštamo predmete što se vode u Ministarstvu i uvjeren sam da će ovaj grad koji ima uspješno vodstvo biti primjer mnogim jedinicama lokalne samouprave te da će se novim Zakonom o upravljanju nekretninama i pokretninama u državnom vlasništvu postići funkcionalnost i financijska decentralizacija državne imovine- kazao je ministar Bačić.

Nakon što je novi Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH stupio na snagu početkom godine, predmeti upravljanja djelom državne imovine prebacuju se županijama i gradovima na daljnje rješavanje. Cilj je omogućiti kvalitetnije upravljanje državnom imovinom kao i ubrzanje aktivacije neiskorištenih nekretnina u vlasništvu RH.

Ačkar: Državne nekretnine koje su nam ustupljene pridonijet će daljnjem razvoju grada

Gradonačelnik Ačkar zahvalio je na podršci i istaknuo da su na sastanku obrađene dvije važne teme za Veliku Goricu.

-Prva je obnova nakon potresa i smještaj četiriju obitelji koje nisu ispunjavale uvjete za stambeno zbrinjavanje, no ipak smo uspjeli pronaći rješenje zahvaljujući modularnim mobilnim visokoenergetskim kućicama. Zahvaljujući potpredsjedniku Bačiću Velika Gorica dobila je 45 predmeta državne imovine na korištenje i postupanje. To će nam, između ostalog, pomoći da formiramo novu poslovnu zonu Kušanec te da u zgradu na Trgu kralja Tomislava u centru Velike Gorice smjestimo Crveni križ i Centar za djecu mlade i obitelj koji su da sada bili u najmu- rekao je gradonačelnik Ačkar, naglasivši kako će sve državne nekretnine koje Ministarstvo ustupa, pridonijeti daljnjem razvoju Velike Gorice.

Između ostaloga, na sastanku se razgovaralo i o daljnjem formiranju poslovne zone Meridian 16.

 

 

Događanja
Regija