Grade se modularne kućice

Celjak u obilasku naselja Petrinia: Useljavanja očekujemo od listopada

U županijskom naselju Petrinia u Petrinji ukupno je 57 kuća
DSC_0070-scaledGrad Petrinja

Zamjenik gradonačelnice Petrinje Ivan Prskalo sa županom Ivanom Celjakom i državnim tajnikom Domagojem Orlićem obišao je županijsko naselje Petrinia, modularne kućice koje gradi Županija u suradnji s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Objekti su namijenjeni zbrinjavanju stradalnika od potresa, a Sisačko-moslavačka županija nedavno je raspisala i javni poziv za dodjelu navedenih stambenih jedinica na privremeno korištenje.

Kako je pojasnio župan Celjak, Sisačko-moslavačka županija visokoenergetske montažne kuće u nizu gradi u Petrinji, Glini i Sisku. Podsjetio je kako je novi Zakon o obnovi, koji je Županiji omogućio gradnju kuća za privremeno stambeno zbrinjavanje, stupio na snagu u veljači ove godine.

– Od kraja veljače proveli smo sve potrebne postupke: izgradili projektnu dokumentaciju, dobili sve potrebne dozvole i izveli radove na 131 kući, kazao je župan te dodao kako su u Glini izgrađene 74 kuće od kojih je 30 potpuno završeno, namješteno i spremno za useljavanje, a useljavanja u objekte u Petrinji očekuju se od listopada.

U županijskom naselju Petrinia u Petrinji ukupno je 57 kuća površine 45 m2 koje se sastoje od kuhinje s dnevnim boravkom, dvije spavaće sobe, kupaonice i terase. Od 57 stambenih jedinica, 41 se nalazi u Ulici Ive Maline, a 16 u Ulici Rudolfa Hercega. Na lokaciji u Malinovoj ulici gradi se i jedan zajednički objekt za društveni sadržaj. Podsjetimo, nakon što prestane potreba za privremenim stambenim zbrinjavanjem stradalnika od potresa, kuće u nizu koristit će se kao proširenje kapaciteta Doma umirovljenika.

Župan je podsjetio i na druge županijske projekte i planove u neposrednoj blizini lokacije naselja Petrinia 2 (Ul. R. Hercega), završeni projekt Natura SMŽ i budući Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, kao i planove za uređenje parkova kojim će se kreirati kvalitetni uvjeti za život korisnika ovih stambenih objekata.

Zamjenik Prskalo istaknuo je dobru suradnju državne, županijske i gradske razine koja daje optimizam i vjeru u adekvatnu obnovu grada i županije nakon potresa. Istaknuo je kako se ne obnavljaju samo stambeni objekti, nego i infrastruktura, ali i crkveni objekti i duhovne vrijednosti.

Državni tajnik Orlić podsjetio je kako sredinom listopada treba biti dovršeno 8 višestambenih zgrada u Turkulinovoj ulici, a istaknuo je i kako do kraja ove godine očekuju raspisivanje javne nabave za svih 36 višestambenih zgrada koje su u planu gradnje na području SMŽ. Dodao je kako je Ministarstvo podiglo i dinamiku izgradnje zamjenskih kuća te je trenutno završeno njih 42, a na još 20-ak kuća su građevinski radovi završeni te se očekuje priključenje na komunalnu infrastrukturu u naredna dva tjedna.

Ovom prilikom se obišao i most u Ulici Vladka Mačeka koji je Županijska uprava za ceste SMŽ sanirala. Ravnatelj ŽUC-a Stipo Šapina kazao je kako je most nakon potresa bio poprilično oštećen, a vrijednost sanacije iznosi 478.361,80 EUR.

Događanja
Petrinja