Poznati ovogodišnji laureati

Božidaru Škofaču i Đuri Vidmaroviću nagrade Sisačko-moslavačke županije za životno djelo

Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Županijske skupštine 12. lipnja
Đuro_Vidmarović

Županijska skupština na svojoj je 17. sjednici donijela odluke o ovogodišnjim dobitnicima nagrada Sisačko-moslavačke županije.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je, nažalost posthumno, Božidaru Škofaču, slikaru rodom iz Letovanića, koji je sudjelovao u radu brojnih likovnih susreta i kolonija, bio član brojnih likovnih udruga, profesoru zemljopisa i biologije, osnivaču jedne od najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj, Etno zbirke Škofač, koja broji više od 5 000 eksponata smještenih u tri drvene hiže i zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske. Božidar Škofač, koji je svojim umjetničkim stvaralaštvom obogatio kulturni izričaj ne samo područja općine Lekenik nego cijele Sisačko-moslavačke županije i šire, preminuo je 19. ožujka 2023. godine.

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za životno djelo dodijeljena je, odlukom Županijske skupštine, Đuri Vidmaroviću, književnom povjesničaru i kritičaru, koji se bavio poviješću i kulturom Hrvata u rasuću, pjesniku, prevoditelju, TV uredniku, prosvjetnom djelatniku rodom iz Piljenica, Općina Lipovljani. Đuro Vidmarović, svojevremeno predsjednik Društva hrvatskih književnika, ostavio je i dubok trag u hrvatskom političkom životu. Bio je član saborske Komisije za izradu Deklaracije o nezavisnosti RH koja je prihvaćena 8. listopada 1991. godine, bio je saborski zastupnik, izvanredni opunomoćeni veleposlanik u Ukrajini. Član je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskoga diplomatskog kluba, Glavnog odbora Matice Hrvatske, Društva za ukrajinsku kulturu, Hrvatskoga kulturnog vijeća i Hrvatskoga nacionalnog etičkog sudišta.

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju pripada umirovljenom pukovniku Ivici Pandži Orkanu i dr. sc. Sanji Lončar, autorima monografije „Spomen-obilježja Domovinskog rata od 1991. do 1995. u Sisačko-moslavačkoj županiji“ čija je promocija održana u listopadu 2022. godine, a koja donosi pregled više od 300 spomen-obilježja na području Sisačko-moslavačke županije te svjedoči o stradanju tog kraja u Domovinskom ratu.

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Zakladi Marin Čilić, koja je humanitarno-sportskim događajem i sportskim aktivnostima omogućila izgradnju dva sportska terena u Petrinji i Hrvatskoj Kostajnici, koje koriste djeca i mladi s područja Banovine i Pounja, te doprinijela promidžbi Sisačko-moslavačke županije.

Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Županijske skupštine, 12. lipnja.

Politika
Sisačko-moslavačka županija