Poslijepotresna obnova

Bačić u novom obilasku gradilišta: Sve su pretpostavke ostvarene, nema razloga za kašnjenje

Ovog i sljedećeg tjedna počinje gradnja 20-ak zamjenskih kuća
Glina: Ministar Bačić obišao početak radova na zamjenskim kućamaNikola Čutuk/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić obišao je osam gradilišta zamjenskih kuća na potresom stradaloj Banovini i izjavio da su sve pretpostavke za ugovorenu obnovu ispunjene i nema razloga za kašnjenje.

Za službenog posjeta Glini, Petrinji i Sisku, najprije je obišao gradilišta u Roviškoj i Glinskim Poljanama na glinskom području, zatim četiri gradilišta u Ulici Andrije Kačića Miošića i jedno u Gupčevoj ulici u Petrinji te jedno u Galdovačkoj ulici u Sisku. Izgradnja nekih od zamjenskih kuća postupno ulazi u završnu fazu, a neka su gradilišta tek otvorena.

Marija Božić iz petrinjske Kačićeve ulice treću je godinu u kontejneru i svakodnevno obilazi gradilište svoje kuće u očekivanju povratka. Iako će nova kuća od 55 četvornih metara biti manja od srušene, zadovoljna je, jer, kako je rekla, živi sama. Radovi su počeli potkraj siječnja, a očekuje da bi trebali biti završeni u lipnju.

– Najvažnije je na Novu godinu dočekam u svojoj kući, rekla je Marija. Međutim, dodala je da je nedavna stigla opomena Elektre kako je dužna 880 eura za struju u kontejneru. Posjetila je i odvjetnika, pa vjeruje da će se problem ipak riješiti.

Zadovoljstvo je izrazio i Željko Grčić – Beli, čija se kuća tek počinje graditi, dok je Boris Borkovec svjedočio o dobroj dinamici radova na svojoj zamjenskoj kući.

Ovog i sljedećeg tjedna počinje gradnja 20-ak zamjenskih kuća

Ministar Bačić najavio je kako će ovog i sljedećeg tjedna početi izgradnja dvadesetak zamjenskih kuća. Osim na Banovini, rekao je, počet će i prve izgradnje zamjenskih kuća stradalih u zagrebačkom potresu, najprije u Gornjoj Stubici na području Krapinsko-zagorske županije.

– Na petrinjskom području nastavljamo ubrzati obnovu, konstrukcijsku i nekonstrukcijsku, pa ulazimo u obnovu povijesne cjeline. Počinjeno s konstrukcijskom obnovom 27 kuća, kako bi što prije uredili središte Petrinje, naglasio je Bačić.

Ujedno je pozvao izvođače radova, da poštuju ugovorene rokove, jer je Vlada ispunila sve pretpostavke i nema razloga za kašnjenje. Bačić je rekao kako Ministarstvo nije zadovoljno s nekim izvođačima radova, pa s njima predstoje ozbiljni razgovori. U izgradnji je 135 kuća, pa očekuje kako će do kraja ljeta sve biti završene, dodao je.

Budući da se zamjenske kuće grade sredstvima državnog proračuna, petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes zahvalila je svim građanima na solidarnosti. Spomenula je kako se obnavljaju i zgrade javne namjene, te uskoro i gradska zaštićena jezgra, pa će sva sredstva iz Fonda solidarnosti biti iskorištena.

Događanja
Sisačko-moslavačka županija