U organizaciji Ogranka Matice hrvatske

Otvoreni Kutinski dani znanosti i umjetnosti

Manifestacija je pokrenuta u spomen na velikog dobrotvora i nekadašnjeg rektora Sveučilišta u Zagrebu, Gustava Barona, koji je upravo iz Kutine
smz_image_2024-10-24_10-06-46-850

U Tehničkoj školi Kutina i Srednjoj školi Tina Ujevića Kutina, kojima je osnivač Sisačko-moslavačka županija, Ogranak Matice hrvatske Kutina i ove godine organizira Kutinske dane znanosti i umjetnosti, manifestaciju pokrenutu u spomen na velikog dobrotvora i nekadašnjeg rektora Sveučilišta u Zagrebu, Gustava Barona, koji je upravo iz Kutine.

U njihovim prostorima se održavaju predavanja i tribine u sklopu manifestacije kojoj je cilj učenicima kutinskih srednjih škola predstaviti pojedince koji su u svojoj odrasloj dobi uspješni članovi društva, a pohađali su jednu od srednjih škola u Kutini.

– Uspjeh nekadašnjih učenika najbolji je pokazatelj koliko je važno stjecanje kvalitetnog znanja još u srednjoškolskim klupama, istaknuli su organizatori Kutinskih dana znanosti i umjetnosti.

Ove godine manifestacija je započela predavanjem u Tehničkoj školi Kutina, gdje je gost predavač bio nekadašnji učenik te škole, a danas doktor znanosti Miroslav Macan. Njega je u ime Tehničke škole pozdravio ravnatelj Boris Bertović, a u ime ogranka Matice hrvatske predsjednica Ogranka Matea Paripović.

Macan je učenicima Tehničke škole na zanimljiv način ispričao svoj životni put. Od pohađanja Tehničke škole, preko studentskih dana na zagrebačkom FER-u do stjecanja doktorata i rada na različitim pozicijama u nekoliko tvrtki. Tu je Macan istaknuo rad za Rimac automobile, te svoju današnju poziciju direktora u Končar INEM-u.

– S radošću se sjećam svojih srednjoškolskih dana u Kutini. Tu sam dobio ‘temelje’ koji su mi itekako pomogli u kasnijem školovanju, te koji su ga zasigurno olakšali, naglasio je na predavanju Miroslav Macan. Učenicima je istovremeno poručio:

– Nakon Tehničke škole svakako se odlučite za nastavak školovanja, iako ćete i po njenom završetku zasigurno lagano pronaći posao. Nastavak školovanja sigurno će vam se višestruko vratiti.

Ovogodišnji Kutinski dani znanosti i umjetnosti nastavljaju se danas, 25. listopada, predavanjem u Srednjoj školi Tina Ujevića Kutina. Gost predavač  će biti Noa Nekvapil, također bivši učenik te srednje škole, koji je nakon odlaska iz nje uspješno završio fakultet u Dubrovniku, postao biolog mora i doktor znanosti, a danas radi na Sveučilištu u Rumunjskoj.

Događanja
Kutina