Sjećanje na Nikolu Perića

Kutina se prisjetila prve civilne žrtve Domovinskog rata

Ovaj datum ostao je simbolom tragičnih događaja koji su pogodili grad tijekom 1991. godine, ali i podsjetnik na hrabrost i zajedništvo koje su građani Kutine pokazali u tim teškim vremenima
1371_FB_IMG_1729697609842Grad Kutina

Jučer je u Kutini, kod Osnovne škole Vladimira Vidrića, obilježen Dan sjećanja na prvu civilnu žrtvu Domovinskog rata, Nikolu Perića. Ovaj datum ostao je simbolom tragičnih događaja koji su pogodili grad tijekom 1991. godine, ali i podsjetnik na hrabrost i zajedništvo koje su građani Kutine pokazali u tim teškim vremenima.

Na kobni dan, 30. listopada 1991. godine, neprijateljski zrakoplovi raketirali su Kutinu iznenada, netom prije 15 sati, tijekom zračne uzbune. Grad je bio napadnut iz dva pravca, a ispaljeno je najmanje 16 raketa na središte grada, između gradske tržnice i željezničke stanice. Mnogi vjeruju da je meta bila Policijska uprava, koja se nalazi u tom području. Dvije rakete pale su u blizini Osnovne škole Vladimira Vidrića, a treća je izravno pogodila zgradu škole, koja je srećom bila prazna zbog odluke Kriznog štaba o obustavi nastave. Rakete su raznijele prozore i na hotelu Kutina, a jedna je pogodila gradsku tržnicu, pri čemu je ranjen Nikola Perić, koji je kasnije preminuo od ozljeda. Troje ljudi također je ranjeno, no nakon pružene pomoći u Domu zdravlja pušteni su na kućnu njegu. Druga skupina od najmanje osam raketa pogodila je južni dio Kolodvorske ulice, pri čemu je teško ranjen prolaznik Stevo Španović iz Jasenovca, koji je kasnije preminuo od zadobivenih rana.

Na ovogodišnjem obilježavanju Dana sjećanja, uz članove obitelji Nikole Perića, nazočili su predsjednik Gradskog vijeća Nebojša Čović, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Kornelija Marošević te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, uključujući Damira Badanjka, predsjednika Udruge HVIDRA Grada Kutine i predsjedavajućeg Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Kutine, i Stjepana Hrastnika, predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije.

Nebojša Čović prisjetio se tog tragičnog dana ističući kako svaki susret na ovom mjestu predstavlja priliku za sjećanje ne samo na Nikolu Perića, nego i na sve sugrađane koji su hrabro stali pred neprijateljem, braneći Hrvatsku. Naglasio je da su njihove žrtve ugrađene u temelje slobode koju danas uživamo te da je naša dužnost čuvati to sjećanje živim i prenijeti ga budućim generacijama.

Učenici OŠ Vladimira Vidrića emotivnim su nastupom uveličali ovaj značajan događaj, dodatno osnažujući sjećanje na hrabrost svih koji su se borili za slobodu.

Obilježavanje Dana sjećanja na prvu civilnu žrtvu Domovinskog rata još jednom je pokazalo kako grad Kutina ne zaboravlja svoje sugrađane koji su pali u teškim trenucima. Ovaj događaj podsjeća na važnost zajedništva i solidarnosti te na odgovornost koju nosimo prema onima koji su svoje živote dali za budućnost naše domovine. Grad Kutina i dalje čuva uspomenu na njih, stvarajući okruženje u kojem sloboda i mir ostaju temelj budućnosti.

Događanja
Kutina