Budućnost konjogojstva

U Popovači održan međunarodni skup na temu gospodarskog značaja hladnokrvnih pasmina konja

U Hrvatskoj danas ima oko 10 tisuća grla konja te 850 uzgajivača
0-02-05-ffd7214b0de93939ef42c69abbbba08a5b6b093191724e71c96d3da45bbbb171_358ea8856c1ade88

U Popovači je održan Međunarodni stručni skup „Gospodarski značaj hladnokrvnih pasmina konja“.

Međunarodni skup organizirao je Središnji savez udruge uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, u suradnji sa Središnjim savezom uzgajivača konja Hrvatski posavac te Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu.

Na skupu je istaknuto da u Hrvatskoj danas ima oko 10 tisuća grla konja te 850 uzgajivača. Upućen je apel da se takve brojke barem zadrže, ako se već ne mogu povećati.

Uzgajivači su zahvalili Sisačko-moslavačkoj županiji jer joj je poljoprivreda prioritet. Predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača konja Hrvatski posavac Mijo Latin posebnu zahvalu uputio je županu Ivanu Celjak na uvođenju potpora, posebno u konjogojstvu.

U ime Sisačko-moslavačke županije i župana Ivana Celjaka, sudionicima skupa obratio se zamjenik župana Mihael Jurić.

– Mi kao Županija ponosimo se brojkama što se tiče konja na našem području čemu doprinosi geografski izgled naše županije koji je pogodan za uzgoj konja. Znam iz prve ruke koliko je naša županija pogodna za stočarstvo te da maksimalno podupiremo konjogojsku proizvodnju. Kao Županija ponosni smo što se možemo pohvaliti da na svom području imamo najveći broj košnica te konja, istaknuo je zamjenik župana Mihael Jurić.

Zamjenik župana potvrdio je da kreće natječaj Sisačko-moslavačke županije koji interesira upravo konjogojce.

– Od petka, 18. listopada, aktualan će biti natječaj za potpore uzgajivačima konja te pozivam sve uzgajivače da ga prouče i jave se na njega, istaknuo je zamjenik župana Mihael Jurić.

Uz Jurića, skupu je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro te pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode Anita Sinjeri-Ibrišević.

Događanja
Popovača