Balada jednog grada

U Zagrebu otvorena 75. skupna izložba Popovačke udruge likovnih stvaralaca “Moslavački štrk”

Izložba „Balada jednog grada“ krasit će galerijski prostor KUC-a Travno do 4. studenoga
strk-zagreb-v

Prošlog tjedna je u galeriji KUC Travno održano svečano otvorenje 75. skupne izložbe Popovačke udruge likovnih stvaralaca „Moslavački štrk“.

Na samom otvorenju izložbe prisutne je u ime organizatora pozdravila Vedrana Prlender, stručni suradnik za odnose s javnošću Centra za kulturu Travno, naglasivši zadovoljstvo temom likovnog postava i ostvarenom suradnjom s moslavačkim slikarima.

Izložba „Balada jednog grada“ nastala je u želji likovne promocije ljepote hrvatskih gradova, a s namjerom je postavljena u okružju Mamutice koja je mali grad u gradu. Mamutica je najveća stambena zgrada u Hrvatskoj, spada i među najveće u Europi, a s pet tisuća stanara veća je od desetak hrvatskih gradova.

Marija Pukec Žigić, predsjednica PULS-a „Moslavački štrk“, zahvalila se KUC-u Travno na podršci aktivnostima udruge, autorima izložbe na izuzetnim likovnim ostvarenjima i brojnim posjetiocima na pažnji i vremenu koji su posvetili petom likovnom predstavljanju popovačkih slikara zahtjevnoj zagrebačkoj publici. Izložba „Balada jednog grada“ upriličena je u povodu obilježavanja Svjetskog dana gradova, a ujedno je i međunarodna jer gosti izložbe su i slikari iz Slovenije, Marinka i Ivo AS.

Gradovi su obilježja civilizacije, kulture, pisma, znanosti, komunikacije, duhovnih vrijednosti i svjedoci su prolaznosti vremena…, neki su nažalost i nestali, a neki su opstali i razvili se kako bi nam ispričali priče povijesti. Želja autora izložbe je zaustaviti vrijeme i podsjetiti se na emocije i ljepotu koju nam je pojedini grad darovao…, njegove ulice, arhitekturu, parkove, boje, atmosferu. Cilj slikara PULS-a „Moslavački štrk“ da svojom 75. izložbom „Balada jednog grada“ sintezom boja duše i treptajem vizualne umjetnosti kod publike osvijeste pripadnost i ljubav prema svome gradu.

Čestitke autorima izložbe „Balada jednog grada“ uputila je i tajnica Ministarstva kulture Republike Slovenije Minka Jerebić, istaknuvši opću dobrobit kvalitetne međunarodne umjetničke i prijateljske suradnje dviju zemalja.

Likovna djela inspirirana jedinstvenom ljepotom pojedinog grada iz Hrvatske, umjetničko različitih izraza predstavili su slikari Jelena Srednoselec, Branka Vrbanić, Dajana Budovac, Josipa Benac, Danijela Makoš Repaja, Zlata Benčec, Dobra Vein, Marinka As, Ivo As i Marija Pukec Žigić.

Cjelovečernje kulturno događanje oplemenjeno je poezijom Marinke As i bogatim glazbenim sadržajem Ive Asa. Izložba „Balada jednog grada“ krasit će galerijski prostor KUC-a Travno do 4. studenoga .

Događanja
Popovača
Zagreb