Predstavilo se devet izlagača

U Kutini održani Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Posebna tema ovogodišnje izložbe bila je bundeva, koja je poslužila kao inspiracija za dekoracije i gastronomske delicije
1262_20241002_101313Grad Kutina

Na Trgu dr. Franje Tuđmana, u organizaciji Koordinacijskog odbora Kutina – Grad prijatelj djece, jučer je održana izložba u povodu obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Na ukupno 13 štandova, 9 izlagača predstavilo je niz kreativnih uradaka napravljenih od raznih žitarica, plodova i biljaka. Posebna tema ovogodišnje izložbe bila je bundeva, koja je poslužila kao inspiracija za dekoracije i gastronomske delicije.

Izložbu su obogatili radovi djece i učenika osnovnih i srednjih škola, njihovih obitelji, kao i djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova s područja Grada Kutine. Vlč. Vladimir Hren blagoslovio je izložbu i sve prisutne, dok su gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, njegova zamjenica Ivana Grdić te brojni posjetitelji dali podršku ovoj hvalevrijednoj manifestaciji. Ovo događanje nije samo slavilo plodove zemlje, već je bilo i prilika za promicanje zdrave prehrane, ekološke proizvodnje te očuvanja biološke raznolikosti.

Izložba je ove godine imala i natjecateljski karakter, a ocjenjivački odbor suočio se s izazovnim zadatkom ocjenjivanja. Iako su svi izlagači pokazali visoku razinu truda i kreativnosti, pobjednik natjecanja bio je Dječji vrtić Kutina. Drugo mjesto pripalo je Osnovnoj školi Banova Jaruga, dok je treće mjesto osvojila Tehnička škola Kutina.

Gradonačelnik Zlatko Babić obratio se okupljenima riječima zahvale i podrške:

– Pozdravljam vas u ime Grada Kutine, zamjenice Ivane Grdić te ostalih suradnika. Posebno bih pozdravio našeg župnika Vladimira Hrena i kapelana. Zahvaljujem svim sudionicima – od djece iz vrtića do učenika osnovnih i srednjih škola, kao i roditeljima, bakama i naravno nastavnicima te odgajateljicama koji su svojim trudom doprinijeli ovoj izložbi. Unatoč kišovitom vremenu, ponosan sam što to nije omelo nikoga, a posebno ne plesnu skupinu OŠ Stjepana Kefelje PŠ Repušnica. Pozivam vas da pogledate ove predivne štandove i, kroz donacije, podržimo daljnji rad djece, škola i vrtića.

Dani kruha tradicionalna su manifestacija koja se diljem Hrvatske, ali i u mnogim drugim zemljama, veže uz Svjetski dan hrane, koji se obilježava 16. listopada. Ovaj dan pruža priliku za izražavanje zahvalnosti za kruh, plodove zemlje te za podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanja biološke raznolikosti. Manifestacija je također prilika za očuvanje kulturne baštine i tradicija koje se prenose generacijama, ističući važnost rada, znanja i zajedništva u proizvodnji kruha i drugih pekarskih proizvoda.

Događanja
Kutina