Položen kamen temeljac

U Petrinji započela gradnja novih osam višestambenih zgrada

Zgrade će se koristiti za privremeni smještaj sugrađana čiji se domovi obnavljaju, a dugoročno za smještaj mladih obitelji i kao kadrovski stanovi za deficitarna zanimanja
smz_image_2024-10-02_13-27-38-710

Polaganjem kamena temeljca u Petrinji je svečano obilježen početak izgradnje novih 8 višestambenih zgrada.

Uz župana Ivana Celjaka, polaganju kamena temeljca nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, državni tajnik Domagoj Orlić, direktor APN-a Dragan Hristov i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

Povijesni intenzitet stanogradnje na području županije

Od ukupno 36 višestambenih zgrada koje se planiraju izgraditi na području Sisačko-moslavačke županije, već sada su u izgradnji njih 31. Uz planiranih 36 zgrada, na području županije u sklopu OPKK projekta završena je izgradnja 12, a u tijeku je izgradnja još 8 zgrada.

Sisačko-moslavačka županija

– Uvjeren sam kako u ovako kratkom razdoblju, kao što je to u protekle dvije godine, nije bilo intenzivnije izgradnje višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije u zadnjih sedamdesetak godina. Riječ je o novom stambenom fondu, s ukupno preko tisuću stambenih jedinica u 59 višestambenih zgrada, koje se grade ili iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, kroz Program poticane stanogradnje ili iz ovog projekta, na čemu moram zahvaliti županu Celjaku, čiji smo prijedlog za izgradnju zgrada prošle godine usvojili na sjednici Vlade RH, rekao je ministar Bačić.

Izgradnja 8 višestambenih građevina u Petrinji s ukupno 152 stana provodi se na temelju Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom, a koristit će se za privremeni smještaj sugrađana čiji se domovi obnavljaju. Dugoročno, stanovi će se koristiti za smještaj mladih obitelji i kao kadrovski stanovi za deficitarna zanimanja.

– Danas smo udarili snažan temelj demografske obnove grada Petrinje. Dugoročno je to jako važno za Petrinju. U Petrinji imamo vojarnu u kojoj 90 % vojnika nema prebivalište na području grada Petrinje. Ako se barem 50 vojnika, sa svojim obiteljima, odluči na život u Petrinji, mi smo demografski osnažili Petrinju i to je cilj kojem težimo, rekao je župan Celjak.

Sisačko-moslavačka županija

Gradonačelnica Komes istaknula je kako su zahvaljujući suradnji svih razina vlasti uspjeli zadržati stanovništvo u Petrinji, ali i potaknuti na povratak one koji su nakon potresa otišli.

– Ovo je zapravo ono što smo nakon potresa govorili, da ćemo u Petrinji raditi ne samo na obnovi potresom porušenih građevina, nego i na revitalizaciji same Petrinje i cijele SMŽ. Uopće ne sumnjam kako će zgrade koje su već privremeno popunjene stradalnicima potresa, kao i ove nove, biti popunjene mladim obiteljima, koje će u Petrinji pronaći kvalitetno mjesto za život, rekla je Komes.

Ministar Bačić obišao područje Petrinje i Lekenika

Ministar Bačić sa suradnicima i zamjenikom župana Mihaelom Jurićem obišao je i gradilišta obnove jedne višestambene zgrade u Petrinji, izgrađene zamjenske obiteljske kuće u Lekeniku i završene konstrukcijske obnove obiteljske kuće u Petrinji.

Ministar je istaknuo kako je zadovoljan dinamikom obnove i kako je plan do kraja 2026. godine završiti sve zamjenske obiteljske kuće na području zagrebačkog i potresa na području SMŽ.

Aktualno
Događanja
Petrinja