Za ljepšu i kvalitetniju starost

U Petrinji obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Gradsko društvo Crvenog križa održalo je akciju mjerenja tlaka i šećera u krvi, dok je Udruga Grak prezentirala radionice keramike za starije osobe koje počinju 2. listopada
DSC_5115-1536×1024Grad Petrinja

Od 1990. godine na temelju odluke i rezolucije Glavne skupštine Ujedinjenih naroda, 1. listopada obilježavamo kao Međunarodni dan starijih osoba. Globalni trend starenja stanovništva značajno mijenja društva diljem svijeta koja moraju osigurati rješenja za širok raspon potreba i podrške za rastući broj starije populacije, a sve u cilju osiguravanja dostojanstvenog starenja za ovu ranjivu skupinu u društvu.

Nedavno osnovano Povjerenstvo za osobe starije životne dobi Grada Petrinje na privremenoj gradskoj tržnici obilježilo je ovaj dan, a obilježavanju se pridružila i gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes.

– Činjenica je da u gradu Petrinji gotovo polovicu stanovnika čine starije osobe i to je razlog više da im posvetimo veću pažnju nego možda neki drugi gradovi. Želimo im učiniti starost što ljepšom i što kvalitetnijom i to ćemo činiti i ubuduće i to velikim dijelom na inicijativu udruga koje se kroz svoj rad bave starijim osobama, pojasnila je gradonačelnica.

Istaknula je kako Grad pruža značajnu podršku, u financijskom i moralnom smislu, umirovljenicima i starijim osobama te kako je uvjerena da će radom povjerenstva ta podrška biti još bolja.

– Zaista kroz cijelu godinu mislimo na naše umirovljenike pa tako socijalno ugroženiji imaju pravo na jednokratne naknade, božićnicu, uskrsnicu, na raspolaganju je i pučka kuhinja, tu je i financiranje gradskog prijevoza umirovljenika do zdravstvenih ustanova.

Gradonačelnica je naglasila kako cijeni rad civilnih udruga te im zahvalila na aktivnom radu kojim upotpunjuju djelovanje Grada:

– Mi kao Grad ne možemo ispuniti sve potrebe naših stanovnika niti što se tiče financijske prirode niti ljudskih resursa. Nastojimo koliko god možemo, ali uvijek ostaje jedan dio prostora koji otvoren za udruge koje daju dodatnu kvalitetu životu različitih korisnika.

Predsjednik povjerenstva Joso Grahovac kazao je kako je u povjerenstvu 14 članova pripadnika eminentnih gradskih udruga, ali i predstavnici ustanova koje rade s ovom populacijom poput Crvenog križa, Doma za starije osobe, Zavoda za socijalni rada te Stranke umirovljenika. Naglasio je velika sinergiju i želju svih članova povjerenstva da se omogući što kvalitetniji život umirovljenicima zbog čega je uvjeren u njegov kvalitetan i uspješan rad.

Palma Miličević iz Udruge Grak istaknula je kako je želja udruge osigurati i starijim osobama, koje obično žive dosta otuđeni, pravo na aktivan život, dati im do znanja da nisu sami te ih informirati o pravima i uslugama koje su na raspolaganju, ali i udrugama koje nude razne sadržaje za aktivniji i ispunjeniji život. Vezano za rad povjerenstva pojasnila je kako je namjera izraditi detaljniju analizu potreba, a zatim kao savjetodavno tijelo osigurati da se pri planiranju i izradi razvojnih strategija Grada vodi računa da budu puno više osjetljivi prema najstarijim sugrađanima.

Rezika Krolo, članica povjerenstva iz Stranke umirovljenika kazala je kako je zaista veseli osnivanje povjerenstva te kao i ostali prisutni apostrofirala nedostatak prostora u kojem bi se starije osobe družile i organizirano provodile slobodno vrijeme.

Ovom je prigodom podijeljen i besplatni vodič s korisnim informacijama koje će udruge kroz svoj rad dijeliti i korisnicima na terenu. Gradsko društvo Crvenog križa održalo je akciju mjerenja tlaka i šećera u krvi, dok je Udruga Grak prezentirala radionice keramike za starije osobe koje počinju 2. listopada.

Događanja
Petrinja