Kutina bez neplivača

U Kutini započela školu plivanja za novu generaciju učenika trećih razreda

Kroz program će ove školske godine proći ukupno 185 učenika
plivanjeGrad Kutina

Plivanje je jedna od najvažnijih vještina koju djeca mogu naučiti, jer ne samo da doprinosi sigurnosti, već omogućuje uživanje u sportovima na vodi i zdrav način života. Programi obuke plivanja, poput projekta Školskog sportskog saveza Kutine “Kutina bez neplivača”, od iznimne su važnosti za našu zajednicu. Ovaj tjedan započela je obuka nove generacije učenika trećih razreda, a uz njih sudjeluju i učenici Posebnog odjela Osnovne škole Zvonimira Franka. Plivanje se održava u grijanom bazenu ŠRC Sisak, a kroz program će ove školske godine proći ukupno 185 učenika. Tijekom obuke, pod vodstvom kineziologa, djeca stječu ključne vještine koje im donose sigurnost i omogućuju daljnji razvoj u sportovima na vodi.

Poseban dio ovog projekta je suradnja s Ronilačkim klubom USJPDR RIS Kutina, koji organizira radionice ronjenja za učenike, što je iskustvo kojem se svi sudionici iznimno raduju. Ministarstvo turizma i sporta prepoznalo je vrijednost projekta te je kroz nacionalni program “Hrvatska pliva 2024.” osiguralo maksimalnih 18.000 eura za njegovu provedbu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 34.000 eura, a preostali dio sredstava osigurat će se iz proračuna Grada Kutine i putem donacija. Sufinanciranjem ove aktivnosti smanjuje se opterećenje gradskog proračuna, a još važnije – djeca stječu vještine koje su od životne važnosti.

Projekt “Kutina bez neplivača” već devet godina uspješno koordinira Jasminka Molnar, predsjednica Školskog sportskog saveza Kutine, koja svake godine podnosi prijavu za financiranje. Molnar ističe kako je kontinuirano financiranje ključno za uspješnost projekta, a ove godine posebno je izazovno zbog porasta troškova poput cijena prijevoza i sata obuke plivanja, koji su znatno viši nego prijašnjih godina.

Obuka se provodi u dva dijela. Učenici Osnovnih škola Zvonimira Franka, Vladimira Vidrića, Stjepana Kefelje i Mate Lovraka sudjeluju u jesenskom dijelu programa, od rujna do prosinca, dok će učenici Osnovne škole Banova Jaruga sudjelovati u proljetnom dijelu. Trećaši provode dva školska sata na bazenu, dok učenici Posebnog odjela sudjeluju po jedan sat tjedno. Planirano je ukupno 110 školskih sati, što uključuje 50 odlazaka na bazen.

Učiteljica Danijela Di Gallo, koja vodi učenike trećeg razreda Osnovne škole Stjepana Kefelje, izrazila je veliko zadovoljstvo projektom, ističući kako je odličan jer potiče djecu na tjelesnu aktivnost i učenje plivanja. Roditelji su također podržali ovaj projekt, a djeca su s velikim oduševljenjem dočekala početak obuke, što samo potvrđuje koliko je projekt važan za učenike i zajednicu.

Ovaj projekt, koji izravno doprinosi sigurnosti i zdravlju djece, nastavit će biti prioritet Školskog sportskog saveza i Grada Kutine, kako bi se osigurala njegova dugoročna provedba i nastavak uspješnih rezultata u godinama koje dolaze.

Događanja
Kutina