Europski tjedan mobilnosti

Kutinjani obilježili Dan bez automobila

U akciji su sudjelovale četiri vrtićke skupine Dječjeg vrtića Kutina
1189_IMG_20240920_WA0020Grad Kutina

U povodu Europskog tjedna mobilnosti, koji se obilježava od 16. do 22. rujna, Turistička zajednica Grada Kutine organizirala je inicijativu pod nazivom “Šeći, trči, bicikliraj!” Svrha ovog događanja bila je podizanje svijesti o važnosti održive mobilnosti i poticanje građana na korištenje javnih prostora za zdraviji i ekološki prihvatljiv način kretanja. Građani su bili pozvani da se uključe u aktivnosti hodanja, trčanja ili vožnje bicikla, pritom istražujući prirodne ljepote Kutine i okolice.

Projekt je promovirao zdrav način života, zajedništvo i ekološki prihvatljive oblike prijevoza, uz dodatno isticanje kulturnih i prirodnih znamenitosti Kutine i njezina kraja.

U sklopu ovog tjedna, Grad Kutina obilježio je Dan bez automobila u petak, 20. rujna, zatvaranjem ulice Trg kralja Tomislava u razdoblju od 7 do 13 sati. Taj prostor, s Parkom kestenova i Trgom dr. Franje Tuđmana, pretvoren je u mjesto za igru i edukaciju najmlađih. U akciji su sudjelovale četiri vrtićke skupine Dječjeg vrtića Kutina, koje su aktivno sudjelovale u oslikavanju ulica i raznim edukativnim radionicama. Djeca su imala priliku demonstrirati svoje vještine na biciklističkom poligonu, koristeći bicikle i romobile, uz podršku članova Biciklističkog kluba Kutina.

Kroz ove aktivnosti djeca su učila o sigurnosti u prometu te o važnosti ekološki prihvatljivih oblika prijevoza, dok su im dodijeljeni poklon paketići kao nagrada za sudjelovanje.

Uz brojne aktivnosti, tijekom tjedna je svečano otvorena i nova staza Moslavački put, koja je namijenjena biciklistima, pješacima i električnim vozilima. Ova staza povezuje dva posjetiteljska centra unutar Parka prirode Lonjsko polje, potičući ekološku mobilnost i uživanje u prirodnom okruženju. Staza omogućuje građanima i turistima da istraže očuvanu prirodu i bogato biološko nasljeđe Moslavine.

Zahvaljujući angažmanu građana i uspješnoj provedbi izazova “Šeći, trči, bicikliraj!”, tjedan mobilnosti uspješno je pokazao da zajedničkim trudom i korištenjem dostupnih resursa možemo značajno poboljšati kvalitetu života u Kutini, pritom naglašavajući važnost održivih oblika mobilnosti i očuvanja okoliša.

Događanja
Kutina