Putovanje prema uspjehu

Robotičari Srednje škole Tina Ujevića protekle školske godine postigli izvanredne uspjehe

Robotičari su održali poseban susret na kojem su se okupili donatori, prijatelji škole i ključni dionici
1175_20240918_120714Grad Kutina

Robotičari Srednje škole Tina Ujevića iz Kutine jučer su održali poseban susret na kojem su se okupili donatori, prijatelji škole i ključni dionici, kako bi obilježili izvanredne uspjehe koje su učenici postigli tijekom protekle školske godine.

Tim susretom, učenici su izrazili svoju zahvalnost svima koji su im pružili podršku, a ujedno su podijelili iskustva s brojnih natjecanja na kojima su sudjelovali.

Sudjelovanje na regionalnim i svjetskim natjecanjima omogućeno je zahvaljujući financijskoj i logističkoj podršci Grada Kutine, Sisačko-moslavačke županije te brojnih donatora.

Izvrsnost na međunarodnim natjecanjima

Robotički timovi Srednje škole Tina Ujevića tijekom protekle školske godine sudjelovali su na natjecanjima u Samoboru, Zagrebu, Danskoj, Sloveniji, SAD-u te Mađarskoj. Na natjecanju WRO (World Robot Olympiad) 2023. u Samoboru, sudjelovalo je nekoliko timova iz škole, a ekipa GOAT (Eva Petranović, Marta Rimac i Niko Kožić) izborila je plasman na regionalno natjecanje u Danskoj. Na tom prestižnom natjecanju, tim GOAT suočio se s izazovom iznenađenja, gdje su učenici morali osmisliti rješenja na licu mjesta, bez mogućnosti prethodne pripreme. Unatoč velikim izazovima, uspjeli su ostvariti visoko deseto mjesto i dodatno unaprijediti svoje vještine u rješavanju problema pod pritiskom.

Sljedeći veliki uspjeh došao je na FLL (First Lego League) natjecanju 2024. godine, održanom na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Tim TIN (Luna Turjak, Nina Krpes, Filip Rohde, Karlo Derviš, Marko Lukšić, Vanja Burmudžija, Patrik Komlenović, Sven Karolj, Franko Slota, Noa Markulin, Borna Pučko) postigao je značajan uspjeh osvojivši nagradu za „robo potez dana“. Ovaj uspjeh plasirao ih je na FLL-Adria finale u Sloveniji, gdje su osvojili prvo mjesto te dodatno priznanje za dizajn robotske ruke.

Na svjetskom natjecanju održanom u Daytona Beachu, Florida, tim TIN predstavio je Hrvatsku i Kutinu u najboljem svjetlu, ostvarivši visoke ocjene u svim kategorijama, uključujući robotske igre, kreativni projekt te temeljne vrijednosti tima.

Projekt TIN: Inovativni pristup znanosti kroz umjetnost

Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je „Masterpiece“, što je od timova zahtijevalo kreativno rješenje kako bi se znanost približila mladima na zanimljiv i inovativan način. Tim TIN osmislio je projekt koji kombinira znanost, umjetnost i tehnologiju. Kroz seriju radionica, učenici su spajali digitalni svijet s različitim znanstvenim temama, dok je umjetnost doprinosila razvoju kreativnosti. Radionice su obuhvaćale različite discipline poput etnologije, informatike, biologije, fizike, matematike i arheologije, a održavale su se u školi, Muzeju Moslavina te Parku prirode Lonjsko polje.

Projekt je imao cilj popularizirati znanost među mladima, koristeći tehnologiju na inovativan način. Tako su učenici razvili digitalne alate koji su omogućili povezivanje znanstvenih teorija s praktičnim primjerima, a umjetnički elementi doprinijeli su boljoj razumljivosti kompleksnih pojmova. Na Floridi, tim je predstavio svoju jednadžbu „znanost / umjetnost = x / tehnologija“, čime su pokazali kako se kreativnost i tehnološka inovacija mogu uspješno isprepletati.

Opis robota i tijek natjecanja

Jedan od ključnih dijelova natjecanja bilo je predstavljanje i demonstracija robota kojeg je tim TIN osmislio i izgradio. Natjecanje se sastoji od 4 dijela, a svaki dio se jednako boduje. Iako je sama ploča na kojoj se odvija robotska igra činila samo 25 % ukupnih bodova, učenici su morali briljirati u svim dijelovima natjecanja kako bi ostvarili uspjeh. Ova izvan nastavno aktivnost zahtijevala je izniman angažman učenika, koji su redovito ostajali nakon nastave, a pred natjecanja dolazili su i vikendima kako bi što bolje pripremili projekt. Unatoč tomu, uspjeli su uskladiti sve školske obveze i briljirati na natjecanjima.

Robot tima TIN bio je sastavljen od modularnih dijelova, uključujući bazu pod nazivom Tank, te dodatke kao što su The Slide, Lemon, Gearbox i The Spinner. Ovi nastavci omogućavali su robotu rješavanje različitih zadataka na natjecateljskoj ploči. Na primjer, nastavak Lemon mogao je riješiti čak pet misija istovremeno. Zbog kompleksnosti zadataka i potrebe za brzom reakcijom, dijelovi robota su morali biti jednostavni za montažu i demontažu tijekom natjecanja.

Učenici su istaknuli kako su prilikom priprema za natjecanje morali razviti potpuno novi program jer roboti nisu ispravno funkcionirali na samom natjecanju. Zbog toga su morali osmisliti alternativna rješenja i prilagoditi programe na licu mjesta, što je pokazalo njihovu sposobnost za brzu prilagodbu i inovativnost.

Na kraju simulacije natjecanja, tim je prikazao kako robot uspješno rješava zadane probleme na ploči u vremenu od dvije minute i trideset sekundi, što je maksimalno dopušteno vrijeme na natjecanju.

Ekipa ByteStorm: Pripreme za Tursku

Još jedan izvanredan uspjeh Srednje škole Tina Ujevića dolazi iz ekipe ByteStorm (Iva Kocet, Dorotea Žnidarić i Erik Obrad), koja se intenzivno priprema za nadolazeće svjetsko natjecanje u Turskoj. Ekipa ByteStorm osvojila je prvo mjesto na WRO natjecanju u Samoboru 2024. godine, čime su se plasirali na svjetsko prvenstvo.

Ovo ljeto, ekipa je sudjelovala u ljetnom kampu u Mađarskoj, gdje su kroz niz radionica i praktičnih zadataka usavršavali svoje vještine u programiranju i izgradnji robota. Kamp je bio prilika da se tim upozna s drugim međunarodnim ekipama koje će sudjelovati na natjecanju u Turskoj, a završio je iznenadnom misijom izazova, gdje su ByteStorm članovi osvojili izvrsno drugo mjesto.

Podrška zajednice i donatora – ključ uspjeha

Tijekom cijele godine, učenici i mentori zahvaljivali su Gradu Kutini, Sisačko-moslavačkoj županiji te brojnim donatorima, bez kojih njihovo sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima ne bi bilo moguće. Donacije su omogućile kupnju potrebnih dijelova za robote, putovanja na natjecanja te organizaciju radionica. Suradnja s lokalnim institucijama, poput Muzeja Moslavina i Parka prirode Lonjsko polje, dodatno je obogatila edukativni proces učenika.

– Posebno smo ponosni na naše robotičare i njihovu predanost. Zahvaljujući njihovom trudu i nesebičnoj podršci zajednice, ostvarili su izvanredne rezultate i dostojno predstavljali Kutinu i Hrvatsku na svjetskoj pozornici, istaknuo je ravnatelj škole Saša Sambolek.

Izjava Ane Sović Kržić, predsjednice Hrvatskog robotičkog saveza, dodatno je potvrdila važnost podrške lokalne zajednice:

– Robotika nije jeftin sport. Djeca moraju osmisliti robota, dizajnirati ga i programirati, a to zahtijeva značajna financijska sredstva za dijelove i putovanja. Veoma je lijepo vidjeti kako su u manjem mjestu poput Kutine škola, Grad, Županija i poduzetnici prepoznali ovaj talent i odlučili ulagati u djecu koja predstavljaju našu budućnost.

Gradonačelnik Zlatko Babić naglasio je značaj ovih uspjeha ne samo za školu, već i za cijelu zajednicu:

– S ponosom pomažemo našim robotičarima, koji ne samo da postižu sjajne rezultate na državnoj razini, nego i na europskoj i svjetskoj. Posebno je važno što djeca koriste ono što uče u školi, poput matematike, fizike, tehničkih znanosti i informatike, u vidu ove izvan nastavne aktivnosti. To im sigurno koristi za buduće obrazovanje i karijere.

Događanja
Kutina