Dodatni kapaciteti

Grad Kutina osigurao prostore za još dvije jasličke skupine

Objekt u Kolodvorskoj ulici bit će spreman za rad oko 1. studenog
1165_20240912_091020Grad Kutina

Grad Kutina poduzeo je ključne korake u rješavanju problema nedostatka mjesta u dječjim vrtićima, potpisavši ugovore s izvođačima radova za izgradnju novih vrtića i osiguravši privremena rješenja za smještaj djece u jasličkim skupinama. Ove investicije i napori u cilju povećanja kapaciteta vrtića dolaze kao odgovor na rastuće potrebe mladih obitelji te osiguranje boljih uvjeta za život u gradu.

Gradonačelnik Zlatko Babić istaknuo je važnost ovih projekata za dugoročnu stabilnost kapaciteta vrtića u Kutini:

– Ovaj tjedan potpisali smo ugovore za izgradnju novog dječjeg vrtića u Kutinskoj Slatini te pokrenuli radove na nastavku izgradnje vrtića kod Osnovne škole Zvonimir Frank. Predali smo i projektnu dokumentaciju za sufinanciranje izgradnje vrtića u Repušnici. Ovim trima objektima zaokružit ćemo pitanje kapaciteta dječjih vrtića u Kutini te ćemo osigurati dovoljan kapacitet za smještaj sve djece, čime ćemo eliminirati liste čekanja. Očekujemo da će svi objekti biti završeni do svibnja 2025., a planiramo da će biti spremni za rad do početka nove pedagoške godine, rekao je gradonačelnik Babić.

U obilasku lokacije za nove jaslice, uz gradonačelnika su sudjelovale i ravnateljica Dječjeg vrtića Kutina Sandra Todorov, zamjenica gradonačelnika Ivana Grdić te pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo Kornelija Marošević.

Dok se novi objekti ne završe, Grad je u suradnji s privatnim investitorom pronašao privremeno rješenje kako bi smjestio djecu u jasličke skupine.

– Uspjeli smo dogovoriti s privatnim investitorom da opremimo jedan objekt u Kolodvorskoj ulici za prihvat dviju jasličkih skupina, što nam je trenutno najveći problem jer postoji lista čekanja za djecu koja su navršila godinu dana, a čiji su roditelji oboje zaposleni. Očekujemo da će objekt biti spreman za rad oko 1. studenog, dodao je gradonačelnik.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Kutina Sandra Todorov istaknula je kako Grad već godinama surađuje s vrtićem kako bi osigurao prostor za smještaj najmlađih korisnika. Unatoč naporima, lista čekanja za jasličke skupine i dalje postoji, ali se aktivno radi na njenom smanjenju.

– Grad Kutina već godinama pomaže u rješavanju problema upisa djece jasličke dobi. Do sada smo otvorili četiri jasličke skupine, a s novim prostorom u Kolodvorskoj ulici dobivamo još dvije. Na listi čekanja trenutno imamo 51 dijete, ali smo s 1. rujna uspjeli smjestiti svu djecu koja su do tada navršila godinu dana, izjavila je ravnateljica.

Očekuje se da će do 1. rujna 2025. sva djeca s liste čekanja biti smještena, čime će se dodatno poboljšati smještajni kapaciteti vrtića u gradu. Ravnateljica Todorov također je apelirala na roditelje koji nisu prijavili svoju djecu u redovnom upisnom roku da se jave putem e-maila koji se nalazi na web stranici vrtića kako bi se na vrijeme pronašlo rješenje za svako dijete.

Grad Kutina ostaje posvećen stvaranju uvjeta za smještaj sve djece predškolske dobi te osiguravanju podrške mladim obiteljima, čime se značajno podiže kvaliteta života u zajednici.

Aktualno
Kutina