Veliki dan za Petrinju

FOTO Otvorena nova zgrada Srednje škole Petrinja

Nova zgrada prostire se na tri etaže, u njoj je smješteno 13 učionica te 9 praktikuma i laboratorija, a dograđena je školska sportska dvorana, spremište za poljoprivrednu mehanizaciju i vanjsko sportsko igralište
DSC_8676

Župan Ivan Celjak, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i suradnike, sudjelovao u otvaranju nove zgrade Srednje škole Petrinja.
Matična zgrada Srednje škole Petrinja teško je oštećena u potresu. Zgradu za školu na novoj lokaciji donirala je tvrtka Gavrilović. Nakon provedene rekonstrukcije i dogradnje zgrada se prostire na tri etaže, s gotovo 2400 m2 korisne površine, a u njoj je smješteno 13 učionica i 9 praktikuma i laboratorija opremljenih modernom tehnologijom i namještajem.

Izgrađena i velika nova sportska dvorana

Uz školu je dograđena i školska sportska dvorana površine 1800 m2, spremište za poljoprivrednu mehanizaciju te vanjsko sportsko igralište.
Rekonstrukcija i dogradnja nove školske zgrade izvedena je suradnjom Vlade RH, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Sisačko-moslavačke županije, a uz zajam Svjetske banke.

Sisačko-moslavačka županija

Ukupna investicija u projekt uključujući opremu i usluge iznosi 13,5 milijuna eura.

Sisačko-moslavačka županija financirala je izgradnju i nadzor radova prilazne ceste Srednjoj školi Petrinja u vrijednosti višoj od 450.000 eura te izgradnju trafostanice u vrijednosti gotovo 200.000 eura.

Dodana vrijednost, veća kvaliteta i povećanje standarda

Uvijek kad završimo neki projekt, rekao je župan Celjak, prisjetimo se svih izazova i prepreka, uspješno premoštenih i savladanih na putu do konačne realizacije:

– Zahvaljujem našem premijeru, ministrima, prije svega na zajedničkom utvrđivanju ciljeva za Sisačko-moslavačku županiju. Još prije tri godine zajednički smo utvrdili da na području SMŽ uspostavljamo najbolje, najkvalitetnije uvjete u sustavu zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi i da ćemo zajednički demografski i gospodarski osnažiti Sisačko-moslavačku županiju. Prenamjena objekta, koji je obitelj Gavrilović velikodušno dala Srednjoj školi Petrinja, jedan je od koraka ka ustrojavanju najkvalitetnijeg sustava obrazovanja u našoj županiji, rekao je Celjak.

Sisačko-moslavačka županija

Dodao je kako je ovdje riječ o jednoj zgradi i dvorani više u gradu Petrinji, nego je bilo prije potresa.

– Međutim, Vlada RH osiguravanjem sredstava za prenamjenu ovog objekta putem Svjetske banke, izgradnjom dvorane i praktikuma, omogućila je da matičnu zgradu Srednje škole Petrinja pretvaramo u učenički dom i da osiguravamo učenicima koji pohađaju gimnazijske programe samostanu nastavu, što znači dugoročno jednosmjensku nastavu za sve petrinjske srednjoškolce. I to je ta dodana vrijednost, koju želimo i koju stvaramo kod svakog projekta, zaključio je župan Celjak.

Obnova i izgradnja – pravi način za revitalizaciju

Ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs na početku svog obraćanja čestitao je nastavnicima, učenicima i roditeljima početak nove školske godine:

– Preko 450.000 učenika danas kreće u školu, od čega negdje oko 35.000 najmanjih, prvašića, rekao je ministar Fuchs i dodao kako je škola u Petrinji, škola 21. stoljeća, jer rađena je vrlo pomno. Škola je u vrlo teškim uvjetima ostvarila vrhunske rezultate:

Sisačko-moslavačka županija

– A sada, nakon što su ušli u ovaj prostor, siguran sam da će uspjesi učenika biti još bolji.

Zahvaljujući u prvom redu premijeru, njegovom razumijevanju potrebe reformiranja i ulaganja u obrazovne institucije, i Vladi RH kojoj je segment obrazovanja jedan od apsolutnih prioriteta, moglo se pristupiti ovakvim ogromnim promjenama i ulaganjima od dječjih vrtića pa sve do visokog školstva, zaključio je Fuchs.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je kako mu posebnu radost u obilasku gradilišta obnove poslije zagrebačkog i petrinjskog potresa pričinjava otvaranje obnovljenih škola i susret s učenicima i nastavnicima:

– Veselim se ovakvim projektima, veselim se dolasku u Petrinju i Sisačko-moslavačku županiju, jer vidim da se radi o projektima društvene, komunalne i prometne infrastrukture, da se radi o obiteljskim kućama. Život se vraća i u Petrinju i u Sisačko-moslavačku županiju, rekao je Bačić, koji je dodatno naglasio kako je zacrtana revitalizacija dobra i uspješna.

Sisačko-moslavačka županija

– Posebno bih istaknuo veliki projekt izgradnje stanova na području SMŽ. U ovom trenutku gradimo 56 višestambenih zgrada s 1.024 stambene jedinice, a činjenica je da već sad postoji ogroman broj zainteresiranih za stambenim zbrinjavanjem.

– Mi smo do sada na području ove županije obnovili 8.400 stambenih zgrada, bilo da se radi o zgradama javne namjene ili obiteljskim kućama, s ukupno 11.400 stambenih jedinica, dodao je Bačić.

Unaprjeđivanje sustava obrazovanja

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković zahvalio je obitelji Gavrilović na vrijednoj donaciji, Svjetskoj banci na potpori kroz zajam, ministrima Bačiću, Fuchsu i Medvedu, županu Celjaku, gradonačelnici Komes, svima koji su pomogli u realizaciji rekonstrukcije i dogradnje nove zgrade Srednje škole Petrinja:

– Posebno je važno da ulaganje u obrazovanje u politici Vlade, županija, gradova i općina bude prioritet svih naših aktivnosti. Tako uistinu i jest. Proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja u 2016. je bio milijardu i 600 milijuna eura, a ove godine 3 milijarde i 800 milijuna eura.

Sisačko-moslavačka županija

Predsjednik Vlade naglasio je kako je otvaranje nove zgrade srednje škole velik događaj za Petrinju i Sisačko-moslavačku županiju:

– Napravili smo jako dobru investiciju, jako dobar potez i to je preduvjet za daljnju demografsku revitalizaciju, ali i preduvjet za kvalitetnije obrazovanje svih učenika koji će pohađati školsko obrazovanje u Petrinji.

Do 31. srpnja ove godine u obnovu i izgradnju na području zagrebačkog i petrinjskog potresa utrošeno je ukupno 2,9 milijardi eura, rekao je premijer. To su ogromna sredstva koja su iznađena iz vlastitih sredstava, Fonda solidarnosti, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, zajmovima poput ovoga Svjetske banke i angažmanom niza drugih aktera.

Sisačko-moslavačka županija

– Smatram da je to jedan veliki proces, s kojim smo se suočili, kojeg smo iznijeli na maksimalno kvalitetan način, rekao je Plenković o procesu obnove nakon potresa.

U mandatima ove Vlade osiguran je besplatan prijevoz učenika osnovnih škola, besplatni udžbenici, sva djeca imaju obrok u osnovnim školama:

– Unaprjeđujemo sustav da rezultati obrazovnog procesa budu takvi da naši mladi uspiju ostvariti vrlo kvalitetne rezultate, da se pripreme za tržište rada i za život!

FOTO: Sisačko-moslavačka županija

Događanja
Petrinja