Podrška očuvanju Petrokemije

Babić nakon sastanka s predstavnicima Petrokemije: Pokretanje proizvodnje od interesa je za Republiku Hrvatsku

Sutra će se održati zajedničke izvanredne skupštine sindikata na kojem će se donijeti konkretne odluke koje trebaju poslužiti kao pritisak da se dobije garancija kada će proizvodnja u Petrokemiji krenuti
petrokemijaGrad Kutina

Gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić održao je sastanak s predstavnicima sindikata, radnika i Udruge hrvatskih branitelja Petrokemije na čelu sa Željkom Klausom, predsjednikom Sindikata EKN-a.

– Grad Kutina izrazio je punu podršku sindikatima i braniteljima u njihovim aktivnostima na očuvanju Petrokemije, prvenstveno na aktivnostima vezanim uz ubrzavanje procesa prelaska vlasništva na Yildirim grupu. Najvažnija je proizvodnja u Petrokemiji te će zajednička aktivnost i razmjena informacija trajati i dalje, tj. dok se ne uspostavi proizvodnja u Petrokemiji. Kada se uspostavi proizvodnja u Petrokemiji, stvorit će se i uvjeti da se riješe svi ostali problemi, ali prije svega stvorit će se uvjeti da se proizvodi mineralno gnojivo u Kutini, u Hrvatskoj i sigurno će to utjecati na stabiliziranje cijene proizvodnje hrane u Republici Hrvatskoj. Nije samo od interesa grada Kutine, interesa djelatnika i zaposlenika u Petrokemiji i od interesa županije, nego je od interesa i Republike Hrvatske pokretanje proizvodnje. Bez prihoda od Petrokemije grad Kutina bi bio sigurno na daleko nižem standardu, gledajući i gospodarski, ali i društveno, kulturno, sportski… Standard u gradu Kutinu bi bio daleko, daleko niži. Nadamo se da neće doći do nekih većih poteškoća te da će ova zajednička aktivnost i sindikata i udruge branitelja rezultirati ubrzavanjem ovih procesa, rekao je gradonačelnik Babić.

– Sve informacije koje imamo su zapravo neslužbene. Mi u ovom trenutku nemamo pojma hoće li i kada krenuti proizvodnja u Petrokemiji i to je zapravo ono čemu se sad okrećemo, to postaje puno važnije od svih ovih drugih priča koje idu u pozadini i to je nešto zbog čega smo danas ovdje, to je nešto zbog čega idemo u 12 sati na sastanak s upravom Petrokemije, jer naši zahtjevi se polako sužavaju. Sad nas više ne zanima priča s prijenosom međudioničarskog ugovora, sad nas više ne zanima što su se to dogovorili Vlada Republike Hrvatske, Yildirim, PPD i svi ostali. Zanima nas kada će netko, bilo tko, pokrenuti proizvodnju u Petrokemiji? Ono što bi nas zadovoljilo u ovom trenutku bi bilo kada bi bili sigurni budući vlasnici ili sigurni sadašnji vlasnici rekli i stavili na papir otprilike rečenicu Petrokemija će početi s proizvodnjom za mjesec dana, onda možemo u miru o tome razgovarati, jer naravno da netko ne može, ako sutra uđe vlasnički, pokrenuti jučer proizvodnju. Sutra će se održati zajedničke izvanredne skupštine sindikata DEMOS-HUS, glavnog odbora Udruge hrvatskih branitelja Petrokemije, Kutine i skupština sindikata EKN-a na kojem ćemo donijeti vrlo konkretne odluke koje trebaju poslužiti kao pritisak da se dobije garancija kada će proizvodnja u Petrokemiji krenuti, poručio je Željko Klaus.

– U ovom trenutku je najvažnije da dobijemo upravu, ovakvu ili onakvu koja može donositi odluke, pa onda i takvu odluku o pokretanju proizvodnje. Radnici podržavaju ovo što radimo u najvećem dijelu, ono što njih brine i što je, mislim i razumljivo nakon godinu dana neproizvodnje i dolaska na posao bez prave proizvodnje, problem je neizvjesnosti. Svi su oni svjesni da ovako ne može ići vječno, jednom to mora prestati i jedanput se mora pokrenuti ta tvornica, inače sve skupa neće biti dobra ni za koga od nas. Nas ne zanima što stoji u međudioničarskom ugovoru, nismo znali ni što je stajalo u onom kojeg su imali s INA-om i PPD-om. Nas zanima da dobijemo vlasnika i upravu s kojim ćemo moći pregovarati i o pravima radnika i o radnim odnosima i o onom što je najvažnije, o pokretanju proizvodnje. Hoće li to biti za tjedan dana, mjesec dana ili koliko netko mora reći?, rekao je Davor Rakić, predsjednik sindikata EKN-a u Petrokemiji.

– Svaki treći radnik Petrokemije bio je branitelj te su se mnogi nakon Domovinskog rata vratili u svoje firme, odnosno u Petrokemiju, radili i pridonosili ovoj tvrtki. Udruga hrvatskih branitelja održala je nekoliko sastanaka s predstavnicima drugih udruga branitelja s područja grada Kutine, zatražili smo hitan sastanak u Ministarstvu hrvatskih branitelja te očekujemo uskoro i taj sastanak. Mi kao branitelji i radnici Petrokemije očekujemo da se napokon nađe dugoročno rješenje za Petrokemiju. Ne želimo da se za dvije godine opet nađemo ovdje i da smo u situaciji da nemamo ni za plaću i da razmišljamo što će biti s nama i našim obiteljima. Ne želi nitko od nas ići, niti ne možemo svi otići u Njemačku ili Irsku. Mi želimo raditi i želimo pridonositi ovom gradu, a svi znate koliko je Petrokemija važna za Kutinu i Republiku Hrvatsku, zaključio je Stjepan Šalković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Petrokemije i predsjednik radničkog vijeća u Petrokemiji.

Gospodarstvo
Kutina