22 objekta javne namjene u Velikoj Gorici dobivaju sunčane elektrane

Velika Gorica postaje solarni grad
20230301_083249-696×522

Do konca godine na 22 zgrade javne namjene Grad Velika Gorica postavit će sunčane elektrane za proizvodnju električne energije iz energije sunca, u okviru projekta “Velika Gorica Solarni grad – ODBROJAVANJE”. Cilj projekta je korištenje sunčeve energije za proizvodnju električne energije u javnim zgradama te tako promovirati korištenje obnovljivih izvora energije i time započeti tranziciju grada u smjeru ugljične neutralnosti kroz podizanje razine svijesti građana o potrebi ulaganja u obnovljive izvore energije, istaknute je na konferenciji za medije.

-Ovime pokazujemo kako je grad ostvario pravo na postavljanje najvećeg broja solarnih elektrana na zgradama javne namjene. 22 zgrade javne namjene dobivaju solarne elektrane čime smo se kao solarni grad okrenuli ekološki prihvatljivijim rješenjima obnovljivih izvora energije, ali i puno jeftinijim rješenjima- istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Vrijednost projekta je 654.128,77 eura, pri čemu s iznosom od 533,004, 18 eura projekt financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. godine u okviru programa „Energija i klimatske promjene“.

Na području Velike Gorice elektrane će biti postavljenje na osnovnim školama, dječjim vrtićima, društvenim domovima, sportskim objektima… Ukupna instalirana snaga svih elektrana iznosi 588,4 kWp, dok očekivano smanjenje potrošnje električne energije iznosi 604,452 kWp. Proizvedena električna energije iz sunčanih elektrana dovoljna je za pokrivanje 37 posto potreba za električnom energijom zgrada uključenih u projekt.

S 22 zgrade na kojima će biti postavljenje sunčane elektrane Velika Gorica uvjerljivo je najučinkovitiji grad, jer Karlovac je ostvario pravo na postavljanje 14 elektrana, dok je Grad Zagreb to pravo ostvario na samo osam objekata.

Hrvatska
Ostalo
Regija