Županijski Zavod za javno zdravstvo uskoro će sam provoditi testiranje na koronavirus

U Hotelu Panonija u Sisku, župan Ivo Žinić u društvu zamjenika i načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Romana Rosavca, ravnatelja Opće bolnice “dr. Ivo Pedišić” Tomislava Dujmenovića i ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Inoslava Brkića, održao je konferenciju za mediju o aktualnom stanju i nastojanjima u savladavanju epidemije koronavirusa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Stanje u Županiji relativno je dobro, u skladu sa situacijom zatražena je i zaštitna oprema, maske, odijela, rukavice i navlake za cipele, a u težnji da se ona učini još povoljnijom, nabavljen je UV dezinfekcijski robot koji uklanja sve viruse i bakterije u bolničkim i drugim prostorima. Također, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo SMŽ, u tijeku su pripreme da se nabavljeni PCR uređaj opremi dodatnim kabinetom kako bi Zavod mogao provoditi testiranje na virus.

Ravnatelj Opće bolnice Tomislav Dujmenović poručio je kako su svi inficirani pacijenti s blagom kliničkom slikom, od kojih je troje smješteno u bolnici, a dvoje u kućnoj samoizolaciji.

Također, Stožer se susreo s problemom dolaska kamiona na granicama, a u te je svrhe odredio tri mjesta za smještaj, prijam kamiona i njihovih vozača.

Naposljetku, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Roman Rosavec rekao je kako su u nekoliko navrata stigle pritužbe od djelatnika da se njihovi poslodavci ne pridržavaju propisanih mjera zaštite, nabave zaštitnih maski i slično te da su ti poslodavci, sukladno naputku, najprije upozoreni, a nakon toga, ako upozorenje ne bude dovoljno, uslijedit će i određena novčana kazna.

– I ovim putem apeliram na sve naše sugrađane, naročito one starije životne dobi, da maksimalno ograniče svoje kretanje i da obavljaju samo one aktivnosti koje su nužne kako bi svim službama olakšali funkcioniranje. Apeliram i na sve one koji rade, da maksimalno posvete pozornost zaštiti svojih djelatnika, a samim time i svih naših sugrađana, zaključio je Rosavec.