Zagrebački zoološki vrt jedini ima čovječju ribicu i dinarskog voluhara

Zagrebački zoološki vrt jedini je na svijetu gdje se može vidjeti čovječja ribica i dinarski voluhar. Kako bi se građane potaknulo na upoznavanje hrvatskih endemskih životinjskih vrsta i načina njihove zaštite, Zoološki vrt napravio je nastambe za ove dvije jedinstvene vrste koje govore o iznimnome prirodnom bogatstvu Hrvatske.

Osim jedinke koje će moći vidjeti posjetitelji, u Zoološkome vrtu živi još desetak čovječjih ribica te tridesetak dinarskih voluhara, a uključene su u projekte istraživanja i zaštite što je jedna od osnovnih djelatnosti suvremenih zooloških vrtova.

-Zoološki vrt Grada Zagreba star je gotovo stotinu godina. Njegov je razvoj ograničen površinom te smještajem u središtu grada, ali naši stručnjaci rade velike stvari. Uz kvalitetnu brigu za životinje, tu su i projekti istraživanja i zaštite životinja te edukacija građana o životinjskome svijetu. Ponosni smo što ćemo istraživanjima čovječje ribice i dinarskog voluhara dati svoj doprinos i znanosti!- kazao je ravnatelj ZOO Zagreba Damir Skok.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić istaknuo je da će Zoološki vrt Grada Zagreba zahvaljujući projektima u koje su uključena istraživanja čovječje ribice i dinarskog voluhara postati poznat diljem svijeta.

-Veseli me da ulažemo i podižemo standard Vrta i naposljetku povećavamo broj posjetitelja, kako Zagrepčana tako i gostiju iz zemlje i svijeta- rekao je gradonačelnik Bandić.

Također, obećao je daljnju potporu Grada za te projekte pa je obišao trenutno najveće gradilište – nove nastambe vukova čija je vrijednost 5 milijuna kuna, nakon čega je zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.