Veliko zanimanje javnosti zbog najave gradnje kompostane

novska

Javna tribina o postrojenju za obradu odvojeno prikupljenog biotpada, koje bi se gradilo u Poduzetničkoj zoni Novska, privukla je veliku broj građana u Gradskom kinu.

Ova tema od početaka je pobudila zanimanje,  novljanske ali i šire javnosti, zbog najave izgradnje zajedničke kompostane i prerade novljanskog i biootpada Grada Zagreba. Veliki dio građana svoj stav je iskazao potpisivanjem peticije protiv takvog pogona, tvrdeći kako se radi o „prljavoj i po zdravlje sugrađana opasnoj tehnologiji“.

Suočeni s takvim stavovima, gradonačelnik Novske, Marin Piletić i gradska vlast, u namjeri upoznavanja javnosti, kroz rasprave o svim pitanjima vezanim za postrojenje za preradu biorazgradivog otpada, organizirali su javnu tribinu, te će na druge načini pružati sve informacije  kako bi definirali strategiju rješavanja navedenog problema.

Pred gradonačelnikom je veliki posao, na vrijeme i sukladno europskim propisima riješiti problem, preradu vlastitog biootpada što će koštati Grad Novsku ili sa Gradom Zagrebom uči u zajednički projekt. No prije toga uvjeriti građane o neštetnosti pogona za zdravlje i okoliš, korisnosti za Grad Novsku kroz radna mjesta i rentu koju bi plaćao grad Zagreb.

Odluka se neće donijeti bez glasa građana

– To vidim kao iznimno koristan pravac, no ovo se tiče svih nas, strahova građana oko naše pitke vode i čistog zraka pa se odluka o gradnji kompostane, pogona za preradu biootpada u Poduzetničkoj zoni Novska, neće  donijeti bez njihovog glasa. Prije toga želimo ih u potpunosti upoznati s tehnologijama i postupcima prerade, provesti prikupljanje svih podataka, istraživanja i izraditi potrebne studije, ustvrdio je gradonačelnik Marin Piletić.

(novska.hr)

Grad
Hrvatska
Novska
Ostalo
Sisačko-moslavačka županija