Uskoro natječaji za obnovu i revitalizaciju poljoprivrednih gospodarstava nakon potresa

Osim mjere 5 "teške" 120 milijuna kuna, Ministarstvo radi na okviru potpore poljoprivrednoj proizvodnji i drvoprerađivačkoj industriji te ulaganja u izvorne i zaštićene pasmine

Željko Hladika/PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u Petrinji izjavila da će natječaji namijenjeni obnovi i revitalizaciji poljoprivrednih gospodarstava na potresu pogođenim područjima biti objavljeni u ožujku. Inače, Vučković je boravila u Sisačko-moslavačkoj županiji i obišla tamošnja poljoprivredna gospodarstva.

Natječaj za mjeru 5 (Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti) s pojednostavljenim procedurama je u procesu usklađivanja sa Europskom komisijom i načelno je spreman, kazala je Vučković.

– Pripremili smo alokaciju određenu za njega, otprilike 120 milijuna kuna. Natječaj će biti namijenjen obnovi proizvodnog potencijala na urušenim gospodarstvima i gospodarskim objektima, za izgubljenu stoku i usjeve koji trpe štetu, istaknula je.

Osim mjere 5, kako je navela, Ministarstvo radi i predlaže mjere u okviru radne skupine za revitalizaciju koju vodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstvo gospodarstva. Tako će osnovna mjera za obnovu biti nadopunjena projektima i programima koji mogu na odgovarajući način poduprijeti poljoprivrednu proizvodnju i drvoprerađivačku industriju u kraju pogođenom potresom. Također potaknut će se i daljnja ulaganja u izvorne i zaštićene pasmine, kazala je Vučković napominjući da je danas bila na dva poljoprivredna gospodarstva koja uzgajaju izvornu banijsku svinju “šaru”.

Ministrica je istaknula i projekt navodnjavanja Velika Ludina pomoću kojeg će se navodnjavati oko 450 hektara, za koji je izrada projektno-tehničke dokumentacije pri kraju. Pojasnila je kako se na taj projekt ne gleda samo kroz infrastrukturu javnog navodnjavanja već će se kreirati i posebna potpora za nabavljanje opreme za proizvođače i voćare, također potpora za udruživanje u proizvođačku organizaciju korisnika budućeg sustava navodnjavanja. Otvorit će se i mogućnost financiranja udruženim proizvođačima objekta za preradu i skladišno-distribucijskih centara.

Na novinarski upit kakve su preporuke poljoprivrednicima čija je zemlja ugrožena urušnim vrtačama, a sjetva je pred vratima Vučković je kazala kako je prijavljeno 15-tak lokacija s problemima zbog vrtača, a poljoprivrednici su dobili preporuke da se jave stručnim službama. Najavila je i posebne programe manjih vrijednosti kako bi im se pomoglo.