U prvom polugodištu cesta odnijela 113 života

U pet prometnih nesreća u proteklih tjedan dana poginulo je čak devet osoba, dok je u prvom polugodištu ove godine život u prometu izgubilo 113 ljudi, izvijestila je policija uoči vikenda u kojem se očekuje pojačan promet, ali i skliski kolnici zbog pljuskova

Luka Stanzl/PIXSELL

U pet prometnih nesreća u proteklih tjedan dana poginulo je čak devet osoba, dok je u prvom polugodištu ove godine život u prometu izgubilo 113 ljudi, izvijestila je policija uoči vikenda u kojem se očekuje pojačan promet, ali i skliski kolnici zbog pljuskova.

U proteklih tjedan dana poginuo je vozač motocikla, tri vozača automobila i pet putnika. Prvo polugodište ove godine, dodala je policija, obilježile su nesreće u kojima su stradavali motociklisti, alkoholizirani i mladi vozači, pješaci i biciklisti, dok je najčešći uzrok nesrećama bila neprilagođena brzina i nekorištenje sigurnosnog pojasa.

Zbog učestalih nesreća policija će tijekom nadolazećeg vikenda nastaviti s pojačanim aktivnostima usmjerenim na prekršaje vozača mopeda i motocikala, na sprečavanje i sankcioniranje  najtežih prekršaja, posebice tzv. četiri glavne ubojice u prometu (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja.

Policija je najavila da će nadzirati promet na velikom broju lokacija u koje će uključiti maksimalno raspoloživi broj policajaca. Prilikom nadzora prometa na autocestama, uz sankcioniranje drugih prekršaja, posebna pozornost će se posvetiti bezrazložnoj vožnji lijevom prometnom trakom.