U obnovu dva trijema tradicionalnih moslavačkih kuća Kutina ulaže 100 tisuća kuna

IMG_3969_610x407

Grad Kutina u vlasništvu od početka 90-ih godina ima pet objekata tradicionalne moslavačke drvene arhitekture tri trijema (čardaka) i dvije prizemnice. Kako bi se baština zaštitila, Grad Kutina započeo je s obnovom dva trijema kućnog broja 44 i 52 na kojem će se odraditi obnova i nužna adaptacija kako bi se spriječilo daljnje propadanje objekta. Obnova će se realizirati u vrijednosti od 100 tisuća kuna od kojih 50 tisuća kuna financira Ministarstvo kulture, dok preostalih 50 tisuća kuna financira Grad Kutina.

Radove na trijemu kućnog broja 44 obišli su gradonačelnik Zlatko Babić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Hrvoje Krmelić, direktorica Ureda turističke zajednice Ivana Grdić i ravnateljice Muzeja Moslavine Kutina Jasmina Uroda Kutlić.

-U Crkvenoj ulici s desne strane imamo 5 tradicijskih kuća koje pomalo održavamo svake godine. No, međutim od ove godine odlučili smo da to održavanje bude intenzivnije te da od tih trijemova koji predstavljaju našu kulturnu baštinu napravimo turističku atrakciju za posjetitelje našeg Grada. Cilj nam je urediti prvi trijem u nizu kućnog broja 44 i od njega napraviti etno kuću u kojoj bi se nalazio prikaz tradicijske baštine- istaknuo je gradonačelnik Zlatko Babić.

Hrvoje Krmelić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj rekao je da su radovi na samim trijemovima kulturno dobro Grada Kutine i kao takvo ono zahtjeva određen i specifičan pristup održavanja tih objekata, stoga se za obnovu i adaptaciju objekta moralo angažirati tvrtku Pegrad iz Novske koja posjeduje licencu za takvo održavanje te koja će sa svojim stručnim timom zahtjevni prostor adekvatno i adaptirati.

Inače, cjelina od pet okućnica, nanizanih pravilno uz cestu, primjerci su tradicijske arhitekture te predstavljaju značajne ostatke graditeljskog naslijeđa s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Grad
Hrvatska
Kutina
Ostalo
Sisačko-moslavačka županija