U Hrvatskom saboru održan sastanak na temu brendiranja Moslavačke salame
Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir održala je u Hrvatskom saboru sastanak s članovima Udruge Čuvari tradicije izrade suhomesnatih proizvoda Moslavine “Zlatna šnita” iz Potoka na kojemu su uz njih na sastanku bili i predstavnici Agronomskog fakulteta, Ministarstva poljoprivrede i Grada Popovače, a razgovaralo se o inicijativi za brendiranje Moslavačke salame.
– Potaknuta sjajnom organizacijom Potočke salamijade na kojoj sam razgovarala s predstavnicima udruge i Agronomskog fakulteta o mogućnostima brendiranja i zaštite Moslavačke salame, okupila sam danas sve one koji u tome mogu dati svoj doprinos jer smatram da je važno podržati takvu inicijativu, uvodno je istaknula Marijana Petir i dodala kako uz zaštitu, treba razmišljati i o modelima uključivanja Moslavačke salame u lokalnu gastro ponudu, vinske ture i ruralni turizam. Istaknula je kako je u ovaj postupak potrebno uključiti sve zainteresirane proizvođače i jedinice lokalne samouprave s područja cijele Moslavine, koja se kao regija proteže na tri županije.
– Zbog velikog odaziva proizvođača na salamijade koje smo organizirali, osnovali smo udrugu kojoj je cilj izraditi recept za Moslavačku salamu, brendirati je te time očuvati tradiciju njene proizvodnje i osigurati njenu prepoznatljivost na tržištu, rekao je Valentino Florijanović, predsjednik udruge, a s njim su se složili potpredsjednik udruge Branimir Gregurek i tajnik Vladimir Florijanović.
– Zbog dobrog geografskog položaja i okolišnih uvjeta te znanja proizvođača, ali i raspoloživog stočnog fonda, postoji veliki potencijal za proizvodnju Moslavačke salame, rekao je Ivica Kos i dodao kako je proizvođače potrebno usmjeravati prema registraciji/odobravanju objekata za proizvodnju. Njegovo mišljenje dijeli i Ivan Vnučec koji je podsjetio da su u aktivnosti zaštite Moslavačke salame većim dijelom uključeni mlađi proizvođači što je zbog očuvanja ruralnih područja potrebno vrednovati.
– Iz iskustva sa zaštitom Škrleta, izrada specifikacije kvalitete za Moslavačku salamu početna je točka od koje bi se trebalo krenuti prema zaštiti, rekao je Lovro Miklaužić, zamjenik gradonačelnika Grada Popovače i dodao kako je Grad Popovača sudjelovao u organizaciji salamijade. Ukazao je na važnost suradnje između pojedinaca i udruga kojima je cilj zaštita Moslavačke salame istaknuvši važnost standardizacije organiziranja salamijada, kojom bi se sa zainteresiranim jedinicama lokalne samouprave omogućilo održavanje ovih manifestacija i u drugim područjima Moslavine.
– Nakon izrade specifikacije kvalitete za Moslavačku salamu, udruga mora odlučiti koju vrstu zaštite želi za svoj proizvodi te radi li se o zaštiti na nacionalnoj razini ili europskoj razini, istaknuo je Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane u Ministarstvu poljoprivrede. Podsjetio je da proizvođači moraju biti registrirani pri Upravi za veterinarstvo, a udruga mora okupljati 50 % i više registriranih proizvođača tog proizvoda za koji se traži zaštita. Uz Baraća je na sastanku bila i Sanja Kolarić Kravar, načelnica Sektora za kvalitetu hrane u Ministarstvu poljoprivrede te su tom prilikom pozvali predstavnike udruge da kao nositelji zaštite Moslavačke salame, dostave potrebnu dokumentaciju Ministarstvu poljoprivrede koje je nadležno za postupak registracije i podsjetili kako je prepoznatljivost moguće osigurati i kroz Nacionalni sustav kvalitete “Dokazana kvaliteta” koji jamči da se radi o hrvatskom proizvodu.
U daljnjoj raspravi, sudionici su zahvalili predsjednici Odbora za poljoprivredu Marijani Petir na organiziranju sastanka i ukazali na potrebu za osiguranje financijskih sredstava za nabavku komora za zrenje i komora za čuvanje proizvoda. Složili su se da je prvi korak prema zaštiti Moslavačke salame izrada projektnog zadatka od strane Agronomskog fakulteta, potom osiguranje financijske potpore od strane lokalne i regionalne samouprave i same udruge za provođenje postupka zaštite, izrada specifikacije kvalitete Moslavačke salame te pokretanje postupka zaštite posredstvom Ministarstva poljoprivrede.