U Hrvatskoj Kostajnici obilježena godišnjica organiziranog proboja iz opkoljenog grada

Okupljeni su odali počast kod spomen-ploče Proboja
hrvatska kostajnica proboj

U Hrvatskoj Kostajnici danas je odana počast kod spomen-ploče Proboja, mjesta odakle je 12. rujna 1991. godine krenula povorka hrvatskih vojnika, policajaca i civila koji su odlučili preuzeti ogromni rizik i odbijajući predaju, kroz neprijateljske položaje poći na put prema Hrvatskoj Dubici i slobodi, teritoriju pod nadzorom hrvatskih snaga.

Agonija opsade Hrvatske Kostajnice počela je još krajem lipnja 1991. godine. Prema riječima sudionika rata u Hrvatskoj Kostajnici, ona je “padala” dva puta. Prvi put krajem srpnja 1991. godine pod nejasnim okolnostima, kada je već za dan, dva vraćena pod kontrolu hrvatske vojske.

Konačan pad dogodio se 12. rujna kada je prvo palo brdo Djed na kojem je tada zarobljeno oko 60 branitelja, što iz policije, što iz Zbora narodne garde. Srpska vojska odvela ih je na cestu kod željezničkog kolodvora, potrpala u kamione i odvezla u selo Kukuruzari. Strpali su ih u društveni dom, a nakon dan-dva odveli u logor u Glinu.

Sisačko-moslavačka županija

Paralelno s ovim zbivanjem, u ranim večernjim satima, oko 300 branitelja stiješnjeno sa svih strana, bilo je prisiljeno prijeći u Bosansku Kostajnicu gdje su predali oružje. Bila je to mučna predaja. Zatvorili su ih u kino-dvoranu i sutradan po njih poslali autobuse koji su ih odvezli u Manjaču.

12. rujna 1991. u večernjim satima, 117 hrvatskih branitelja i civila odbilo se predati jugo-srpskom agresoru i krenulo u proboj iz opkoljenoga grada kroz velikosrpske položaje, preko naselja Rosulje i Slabinja, cestom Hrvatska Kostajnica-Hrvatska Dubica, uz rijeku Unu, bili su napadnuti od četnika i tako još nekoliko puta do Hrvatske Dubice. Najveći dio sudionika proboja ipak je, uz sedam žrtava, dospio do teritorija pod hrvatskom kontrolom.

Počast kod spomen ploče odali su najprije predstavnici roditelja poginulih hrvatskih branitelja te izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Špiro Janović, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, predstavnici općina, policije, braniteljskih udruga i građani Hrvatske Kostajnice.

Sisačko-moslavačka županija

Župan Celjak je u svom obraćanju, sjećajući se hrabrosti sudionika proboja, posebno istaknuo povijesnu ulogu hrvatskih branitelja:

– Činjenica je da su hrvatski branitelji najveći junaci u hrvatskoj povijesti. Oni su u Domovinskom ratu ostvarili višestoljetni san Hrvatica i Hrvata o slobodi, o neovisnosti i demokraciji!

Nastavno je s domaćinima i izaslanikom predsjednika Vlade, župan Celjak u Hrvatskoj Kostajnici obišao i novouređeno spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na časnika 57. brigade HV “Marijan Celjak”, Marijanu Šokčeviću-Šokcu, koji je nakon smrtnog ranjavanja prilikom izvlačenja ranjenih suboraca u Hrvatskoj Kostajnici, od zadobivenih rana preminuo u Sisku, 28. rujna 1995. godine.

Događanja
Grad
Hrvatska
Hrvatska Kostajnica
Sisačko-moslavačka županija