Svjetski dan slobode medija u znaku teme: „Mediji za demokraciju: novinarstvo i izbori u doba širenja lažnih vijesti“

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja. Cilj obilježavanja je kontinuirano promicanje načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika utjecaja na medije kao i sjećanje na medijske djelatnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao. Ovaj dan služi i kao podsjetnik na mnoge medijske neslobode, zatvaranja novinara te ostale nedemokratske postupke prema medijima i medijskim djelatnicima u pojedinim dijelovima svijeta.

Svjetski dan slobode medija obilježava se od 1993. godine na temelju odluke Opće skupštine Ujedinjenih naroda iz iste godine, a na preporuku Opće skupštine UNESCO-a iz 1991. godine. Kao dan obilježavanja odabrana je godišnjica usvajanja Windhoeške deklaracije o promicanju nezavisnog i pluralističkog afričkog novinarstva iz 1991. godine koju su usvojili afrički novinari u gradu Windhoeku u Namibiji.

Središnje obilježavanje 26. svjetskog dana slobode medija održava se u Addis Abebi u Etiopiji, a tema ovogodišnje proslave je „Mediji za demokraciju: novinarstvo i izbori u doba širenja lažnih vijesti“. Ovogodišnji fokus posebno je stavljen na izazove koji stoje pred medijima u izbornim procesima kao i njihovom utjecaju na procese pomirbe. Poštivanje slobode medija jedno je od najvažnijih demokratskih načela koje posebno dolazi do izražaja pred izbore kad mediji moraju osigurati neovisno i nepristrano izvještavanje zalažući se borbu protiv širenja lažnih vijesti i dezinformacija.

Ovogodišnju nagradu UNESCO-a za promicanje slobode medija „Guillermo Cano“, dobili su Reutersovi reporteri Wa Lone i Kyaw Soe Oo koji su zbog izvještavanja o kršenjima ljudskih prava naroda Rohindža u Mjanmaru osuđeni na zatvorsku kaznu.

Aktualno
Hrvatska