Srednjoškolci iz 23 škole na simuliranoj sjednici raspravili “Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti”

U Saboru je održana sedma simulirana sjednica Sabora za učenike srednjih škola koju su organizirali Služba za građane Hrvatskoga sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje. Ove godine u ulozi zastupnika sudjelovalo je 138 učenika iz 23 škole, a pratilo ih je sedam novinara – učenika.

Postojeći Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti poslužio je kao podloga za raspravu, a učenici –zastupnici su simulirajući rad plenarne sjednice, svojim raspravama u ime klubova zastupnika, pojedinačnim raspravama, obrazlaganjem amandmana kojih je bilo pristiglo više od 138, te replikama, čiji je broj nadmašio sve dosadašnje simulirane sjednice, pokazali stručnost, ozbiljnost i odgovornost.

U ime predsjednika Hrvatskoga sabora učenicima se obratila Vesna Bedeković, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu koja je posebno istaknula kako su učenici u svojim raspravama pokazali retoriku primjerenu današnjim demokratskim standardima. Također je podsjetila da je do sada na svim simuliranim sjednicama sudjelovalo oko 900 učenika i studenata od kojih su neki postali vijećnici u općinskim, gradskim ili županijskim vijećima. Učenicima su se obratili i čestitali na uspješno provedenoj saborskoj raspravi i Nevenka Lončarić Jelačić iz Agencije za odgoj i obrazovanje te saborski zastupnik Mirando Mrsić.

Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola sadržajno i organizacijski je najzahtjevniji projekt Službe za građane Hrvatskoga sabora, a Agencija za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u srednje škole ga je uvela kao sastavni dio kurikuluma Građanskog odgoja i obrazovanja. Provođenjem edukativnih programa kao što je Simulirana sjednica Sabora za učenike srednjih škola, Hrvatski sabor slijedi najbolje tradicije europskih parlamenata u promicanju učenja za aktivno i odgovorno građanstvo, želeći vlastitim primjerom pokazati kako državne institucije izvan sustava odgoja i obrazovanja mogu doprinositi razvoju demokratske političke kulture.

Prije početka sjednice, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora uručila je nagrade učenicima pobjednicima šestoga po redu online kviza “Koliko poznaješ Hrvatski sabor?” koji je održan 1. ožujka.

Aktualno
Hrvatska