Cijene goriva

Sljedeći utorak poskupljuje benzin, dizel pojeftinjuje

Cijena osnovnog benzina iznosit će 1,43 eura po litri, dok će osnovni dizel pasti na 1,33 eura po litri
gorivoNeva Žganec/PIXSELL

Od idućeg utorka, 11. travnja, cijena osnovnog benzina poskupjet će za četiri centa po litri i iznosit će 1,43 eura, dok će osnovni dizel pojeftiniti za jedan cent, na 1,33 eura po litri, a za jedan cent će pojeftiniti i plavi dizel, odlučila je Vlada na telefonskoj sjednici.

Vlada je, naime, na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata koja će stupiti na snagu u utorak, 11. travnja te će vrijediti u idućih 14 dana. Kako je priopćeno iz Vlade, od utorka će nova cijena osnovnog benzina iznositi 1,43 eura po litri (10,77 kuna), što je povećanje za četiri centa po litri. Cijena osnovnog dizelskog goriva bit će smanjena za jedan cent i od 11. travnja će se to gorivo prodavati po cijeni od 1,33 eura po litri (10,02 kune), a za jedan cent će pojeftiniti i plavi dizel, kojemu će nova cijena biti 0,83 eura po litri (6,25 kuna). Od utorka će za jedan cent po kilogramu biti više cijene plina za spremnike i boce pa će se tako UNP za spremnike prodavati po 1,30 eura po kilogramu (9,79 kuna po kilogramu), a UNP za boce po 1,86 eura po kilogramu (14,01 kuna).

Te se cijene odnose na osnovne odnosno na naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva te se za benzine s više oktana te sva tzv. premium goriva cijene i dalje formiraju slobodno.

Iz Vlade u priopćenju iznose i kolike bi bile cijene tih derivata da nema mjera Vlade te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Po tome bi, bez mjera Vlade cijena osnovnog benzinskog goriva bila 1,66 eura po litri, dizela 1,56 eura, plavog dizela 0,95 eura po litri, a UNP za spremnike bi koštao 1,54 eura po kilogramu, dok bi cijena UNP-a za boce bila 2,17 eura po kilogramu.

Aktualno
Hrvatska