Školska lektira i časopisi dostupni online

Osnovnoškolci i srednjoškolci su i prije zatvaranja knjižnica i uvođenja nastave na daljinu mogli čitati lektiru online, no u novim okolnostima projekt e-Lektire dobio je dodatnu vrijednost

Osnovnoškolci i srednjoškolci su i prije zatvaranja knjižnica i uvođenja nastave na daljinu mogli čitati lektiru online, no u novim okolnostima projekt e-Lektire dobio je dodatnu vrijednost.

U okviru pilot-projekta e-Škole, na portalu e-Lektire do sada su objavljena ukupno 72 lektirna djela – 36 osnovnoškolskih i 36 srednjoškolskih. Knjige su sada dostupne i na besplatnoj Omoguru aplikaciji putem koje se mogu prilagoditi svojim potrebama i željama, kao i učenicima s disleksijom i drugim teškoćama čitanja, ali i svim drugim ljubiteljima priča i knjiga.

E-lektire imaju i dodatne sadržaje koji potiču učenike na čitanje, interakciju i usvajanje znanja te doprinose boljem razumijevanju lektirnog djela, poput motivacije prije čitanja, metodičkog instrumentarija i poticaja za daljnji rad. Dostupne su u Web, PDF i ePub formatima, a za sva 72 djela postoji poseban format prilagođen čitanju na Brailleovim digitalnim uređajima.

Svi su formati dorađeni i posebno prilagođeni suvremenim standardima responzivnosti i korištenju na različitim uređajima, od mobitela, preko tableta do prijenosnih i stolnih računala. Portal, pokrenut 2009. na inicijativu i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja te u realizaciji “Bulaja naklade” i Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET, nalaze se zvučne knjige, literarni kviz, animirane videomamce – kratke video najave čiji je cilj motivirati učenike da pročitaju djelo.

Snimljeno je i 20 novih zvučnih knjiga, sveukupno oko 80 sati materijala, pa su u cijelosti dostupne “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” Ivane Brlić-Mažuranić, Hektorovićevo “Ribanje i ribarsko prigovaranje”, Baumov “Čarobnjak iz Oza”, “Gulliverova putovanja” Jonathana Swifta, Goetheove “Patne mladog Werhtera”, Gundulićeve “Suze sina razmetnoga”, Šenoin “Prosjak Luka”, “Posljednji Stipančići” Vjenceslava Novaka, “Tena” i “Đuka Begović” Josipa Kozarca, “Mor” Đure Sudete, “Bijeg” Milutina Cihlara Nehajeva. Snimljen je i cjeloviti pjesnički opus – sve pjesme – A. G. Matoša i A. B. Šimića.

Za 52 lektirna književna djela postoji literarni kviz, pomoću kojega učenici mogu provjeriti svoje znanje i razumijevanje, a i zabaviti se. Za pristup sadržaju potrebno se prijaviti svojim [email protected] elektroničkim identitetom. Školarci vrijeme od učenja mogu prekratiti i zahvaljujućim besplatnim pristupom dječjim časopisima online.

Školska knjiga daruje svim učenicima besplatan pristup listalici s novim brojem Smiba i Modre laste, a dostupni su također Prvi izbor i Moj planet u izdanju Mozaika knjige.