Sajam zimnice okupio 100 proizvođača

Jubilarni 5. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Grada Zagreba u dane je vikenda održan na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Sajam je okupio 100 proizvođača iz svih krajeva Hrvatske, a cilj mu je bio doprinijeti promociji domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Pored bogate ponude zimnica na Sajmu se predstavljaju i proizvodi koji nose zaštićenu oznaku izvornosti i zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

-Poticanjem domaćih proizvođača i proizvodnje lokalnih proizvoda ujedno želimo potaknuti potrošače na razmišljanje o tome što jedemo, odakle nam hrana dolazi i u kojim se uvjetima proizvodi. Očuvanje običaja pripreme zimnice okosnica je ovoga Sajma, a dodatna nam je želja potaknuti mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva na preradu primarnih proizvoda, kako bi se osnažila i postala konkurentnija na sve zahtjevnijem tržištu- rekao je pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Barać.

Republika Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Recepti za spravljanje zimnice čuvaju se i prenose s generacije na generaciju.

Posjetitelji sajma mogli su tako na jednom mjestu kušati i kupiti autohtone hrvatske proizvode, pekmeze, ukiseljeno povrće i prerađevine, suho meso, te brojne druge proizvode i informirati se o njihovu načinu pripreme i proizvodnje.