Idemo na izbore

Raspušten je 10. saziv Hrvatskog sabora

Donosimo pregled najvažnijih odluka posljednjeg radnog dana ovog saziva
Zagreb: Sabor je raspušten, idemo na izborePatrik Macek/PIXSELL

Danas je, nakon gotovo četiri godine rada, raspušten 10. saziv Hrvatskog sabora. Odluka o raspuštanju podržana je jednoglasno, sa 143 glasa za, dok je zastupnicima sreću u budućem političkom radu i angažmanu poželio predsjednik Gordan Jandroković.

– Želim vam puno sreće, možete se raspustiti koliko god želite, poručio je zastupnicima.

Posljednjeg radnog dana, Hrvatski sabor donio je nekoliko važnih odluka. Među najvažnijim je izmjena Zakona o PDV-u kojom je, do kraja ožujka 2025. godine, produljena snižena stopa poreza na dodanu vrijednost od pet posto na isporuke prirodnog plina, ogrjevnog materijalna i grijanja iz toplinskih stanica.

Zastupnici su, također usvojili konačni prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona kojima se napuštanje životinja uvodi kao novo kazneno djelo. Tako će svi oni koji napuste domaću životinju, kućnog ljubimca, uzgojenu divlju životinju i drugu životinju biti kažnjeni zatvorom od godinu dana, a ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja, počinitelju prijeti do dvije godine zatvora.

Kazneno zakonodavstvo od sada prepoznaje i femicid kao kazneno djelo, a usvojen je i kontroverzni “lex AP” kojim se curenje informacija iz sudskih istraga definirana kao kazneno djelo, na što je negodovala oporba i novinarska struka.

Naposljetku, Hrvatski sabor proglasio je 2025. godinu godinom obilježavanja 1100. obljetnice hrvatskog kraljevstva, dok je Hrvatska u ovom sazivu dobila i Strategiju demografske revitalizacije do 2033. godine, prvi strateški dokument iz područja demografije nakon usvajanja Nacionalne populacijske politike 2006. godine.

Sve što preostaje je odluka predsjednika Zorana Milanovića koji će odrediti točan dan kada će se birati novi, 11. saziv Hrvatskog sabora.

Aktualno
Hrvatska
Politika