Prošle su 174 godine otkako je hrvatski postao službeni jezik

Sabor je povijesnu odluku o narodnom jeziku u službenoj uporabi donio 23. listopada 1847. godine, a u njegovu radu počinje se primjenjivati od 1848. godine
hrvatska zastava

Hrvatski sabor podsjetio je kako je na današnji dan, prije 174 godine, hrvatski jezik proglašen službenim umjesto dotadašnjeg latinskog.

Sabor je povijesnu odluku o narodnom jeziku u službenoj uporabi donio 23. listopada 1847. godine, a u njegovu radu počinje se primjenjivati od 1848. godine.

Na posljednjem staleškome zasjedanju Sabora 1847., Ivan Kukuljević Sakcinski upozorio je narodne zastupnike na potrebu uvođenja službenog jezika u javne službe, a Sabor je na njegov prijedlog donio zaključak o uvođenju hrvatskog kao službenog jezika u javnoj uporabi. Uvođenju hrvatskoga kao službenog jezika prethodila je polustoljetna politička borba, a osobito preporodna nastojanja da se prihvati i primijeni jedinstveni pravopis te prihvati štokavsko narječje kao osnovica jezika u službenoj uporabi.

Prvi govor na hrvatskom jeziku u Saboru je održao upravo Kukuljević Sakcinski 2. svibnja 1843., četiri godine prije proglašenja hrvatskog jezika službenim.

Aktualno
Hrvatska