Prošle godine svaki Hrvat u prosjeku bacio 71 kilogram hrane

U Europskoj uniji godišnje se baci 88 milijuna tona hrane ukupne vrijednosti oko 143 milijarde eura
riba

U Hrvatskoj svaki je stanovnik prošle godine u prosjeku bacio 71 kilogram hrane, a 53 posto bačene hrane je iz kućanstava pa će smanjenje bacanja hrane biti u fokusu kampanje “EU bira sigurnu hranu” koju provodi Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

– Više od pola otpada od hrane potječe iz kućanstava, a čak 10 posto je posljedica nerazumijevanja oznaka roka trajanja na hrani. Upravo zato je neophodno kontinuirano provoditi edukaciju i osvještavati naše potrošače, rekla je ravnateljica Darja Sokolić uoči početka kampanje koju HAPIH provodi s Europskom agencijom za sigurnost hrane.

Više od trećine kućanstava (39 posto) nikada ili rijetko iskoristi ostatke obroka za pripremu novog obroka, a prevelika količina kupljene i pripremljene hrane navedena je kao najčešći razlog bacanja hrane. Također, lani je u Hrvatskoj je zabilježeno devet epidemija uzrokovanih hranom s ukupno 102 oboljelih, među kojima je najučestalije bilo trovanje salmonelom.

U Europskoj uniji godišnje se baci 88 milijuna tona hrane ukupne vrijednosti oko 143 milijarde eura. Zbog toga se kampanja “EU bira sigurnu hranu” provodi u još devet europskih zemalja – Austriji, Italiji, Španjolskoj, Latviji, Poljskoj, Portugalu, Finskoj, Grčkoj i Cipru.

Osim tehnika pomoću kojih mogu smanjiti bacanje hrane na minimum, građani mogu saznati više o sigurnosti nove hrane na tržištu, zdravlju bilja, alergenima, aditivima, ambalaži, dodacima prehrani i zdravlju.

Aktualno
Hrvatska