Prijeti ukidanje školskih autobusnih linija u selima s manje učenika

Zbog povećanih troškova učenici bi na početku školske godine mogli ostati bez prijevoza
autobusHrvoje Jelavić/PIXSELL

Autobusni prijevoznici najavili su mogućnost ukidanja dijela linija zbog povećanih troškova pa bi učenici na početku školske godine mogli ostati bez prijevoza, piše Večernji list a prenosi 01portal.

Prijevoznici su pozvali Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da se aktivno uključi u rješavanje problema jer im u županijama kažu da nemaju podršku Ministarstva za provedbu postupaka sklapanja ugovora s prijevozničkim tvrtkama.

Udruga hrvatskih autobusnih javnolinijskih prijevoznika od županija traži da potpišu ugovore o javnoj usluzi prema kojima bi se prijevoz do škole obračunavao po kilometru, a ne broju učenika, čime bi pokrili visoke troškove održavanja i povećane cijene goriva. Bez obzira na sufinanciranje srednjoškolskog prijevoza, tvrde da im je neisplativo održavati linije sa samo nekoliko učenika.

– Ministarstvo je osiguralo novac, ali županije, osim dvije, nisu potpisale ugovore, pa se do tog novca ne može doći. Zbog toga će u nekim županijama doći do zatvaranja linija na rubnim dijelovima, po selima. Županije su pasivne, sve da i ništa ne rade, dobit će svoje plaće, kritičan je predsjednik HAJLP-a Hrvoje Meštrović.

Prijevoznici takve ugovore imaju sklopljene samo u Zagrebačkoj i Koprivničko-križevačkoj županiji. Najugroženije su, kaže, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Bjelovarsko-bilogorska, Vukovarsko-srijemska… Građani će zbog njih ostati bez linija, upozorava Meštrović.

U Ministarstvu kažu da su se uključili u rješavanje problema.

– Nizom mjera osigurani su preduvjeti kako bi se uspostavio kvalitetniji i dostupniji županijski javni linijski prijevoz putnika, a tu mislimo na uvođenje javne usluge koja bi trebala osigurati redovitije, sigurnije, kvalitetnije mreže linija. Dakle, Ministarstvo je osiguralo zakonske preduvjete, a odlukom Vlade osigurana su i financijska sredstava, 428 milijuna kuna te je donesen niz mjera radi ublažavanja rasta cijena goriva, ističu.

Dodaju da su u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja pripremili odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2022./2023., kojom se odgovorilo na povećane troškove školskog prijevoza. Ta je odluka i donesena na posljednjoj sjednici Vlade, piše novinar Večernjeg lista Ivica Beti.

Aktualno
Hrvatska