Prijem Petrinjca i uglednog znanstvenika Žarka Roksandića kod gradonačelnika Darinka Dumbovića

petrinja_dumbovic????????????????????????????????????

Danas je Maloj vijećnici Gradske uprave gradonačelnik Darinko Dumbović imao posebnu čast organizirati prijem Petrinjca i uglednog znanstvenika Žarka Roksandića koji je nakon 57 godina provedenih u inozemstvu došao u posjet svom rodnom gradu, Petrinji.

Žarko Roksandić je emigrirao u Australiju davne 1962. godine gdje i sada živi u gradu Gold Costu. Diplomirao je na Nacionalnom sveučilištu Australije u primijenjenoj znanosti, smjer geologija te studiji magistra znanosti smjera geokemije. Danas broji preko 40 napisanih znanstvenih radova u svojoj struci te je otvorio svoj vlastiti veliki Geokemijski laboratoriji, temeljen na tehnikama masne spektrometrije. Na prijemu sa znanstvenikom Roksandićem došli su i njegovi školski prijatelji kako bi upotpunili ovo današnje druženje.

Gradonačelnik Darinko Dumbović kao domaćin je tom prilikom naglasio “Ljudi koji su odlazili iz domovine i to je bila vaša poruka kada ste otišli, što je domovina trebala biti prema ljudima i tu ste sigurno kao čovjek, kao obitelj, doživjeli određenu nepravdu, ali gledajući vaš život, povijest i životopis, ugodno sam iznenađen i jako mi je žao što svi vaši rezultati koje imate kao stručnjak u svom području, gdje ste prošli jako puno toga, a ustvari Hrvatska i Petrinja je malo za to znala. Posebno mi je drago što ste se okupili svi skupa koji se poznate jer vi ste ti korjeniti Petrinjci koji ste bili i ostali jedna živa enciklopedija. Drago mi je da niste zaboravili Petrinju, Hrvatsku, odnosno krojenje i grobove vaših djedova. Mislim da je dobro što smo se okupili i da jednom zajedničkom porukom damo svim generacijama do znanja da treba imati odgovornosti prema životu kojeg živimo u našem prostoru, gradu Petrinji i da jednim kvalitetnim i dobrim životom treba doprinijeti za bolju budućnost grada Petrinje.”

(petrinja.hr)

Grad
Hrvatska
Ostalo
Petrinja
Sisačko-moslavačka županija