Poznata pravila ponašanja u trgovinama i ugostiteljskim objektima

U trgovinama nećemo isprobavati odjeću, a u ugostiteljskim objektima morat ćemo držati distancu

POOL

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak poručio je da ćemo se zbog koronavirusa i nakon popuštanja mjera morati priviknuti na nova pravila ponašanja, u trgovinama nećemo isprobavati odjeću, a u ugostiteljskim objektima morat ćemo držati distancu.

– Sasvim sigurno vam ne bi bilo ugodno da probate neki odjevni predmet nakon što ga je probao netko drugi za kojeg ne znate je li inficiran s koronavirusom ili nije, a osim toga to je i epidemiološki neprihvatljivo. Dakle, mi moramo smisliti funkcioniranje tih trgovina tako da oni prodaju tu robu, ali da se taj rizik svede na nulu ili na blizu nuli, a to će biti moguće jedino tako da se prodaje isključivo zapakirana roba. Naravno, onda imate mogućnost da ju kod kuće probate, a nakon toga ju vratite ako vam ne odgovara ili na neki drugi način zamijenite, objasnio je Capak za RTL televiziju način kupnje odjeće u trgovinama.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručio je kako nije rizik za prijenos koronavirusa kad nam priđe ugostitelj na jedan metar ili više i s nama ne komunicira duže od par sekundi dok nam ne preda što smo naručili. Zbog toga, kaže Capak, ne treba razmišljati da će u ugostiteljskim objektima biti tone pleksiglasa nego se treba naučiti živjeti i raditi tako da se održava socijalna distanca.

– Ako vam na jednu određenu udaljenost od jedan metar ili više od jedan metar dođe ugostitelj i s vama ne komunicira duže od par sekundi dok vam ne preda to što ste naručili ili što vam je namijenio to se ne smatra bliskim kontaktom i tako se koronavirusna infekcija ne prenosi, rekao je Capak.

U slučaju da je netko zaražen koronavirusom i duže se boravilo u istoj prostoriji, ide se samoizolaciju bez obzira na to što nije bilo bliskog kontakta.

– Ovisi o tome kakva je priroda toga kontakta. Dakle, to ovisi o vještini epidemiologa na koji način će uzeti anamnezu i otkriti one koji su stvarno bili na jedan metar na duže od 15 minuta. A druga je stvar ako je to ista prostorija s više ljudi kroz neko duže vrijeme, na primjer, sat vremena, dva sata, u tom slučaju opet svi idu u samoizolaciju bez obzira jesu li bili u takvom bliskom kontaktu, objasnio je Capak.

Rekao je i kako zasad nema informacije da će presice Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu na bilo koji način prestati. Zasad se nastavljaju svaki dan u 14 sati.

– Moram priznati da sam se na određeni način naviknuo tom načinu života, da funkcioniram samo prijepodne na poslu, a nakon toga se spremam za presicu i onda obavljamo razgovore koji su bitni za donošenje odluka i preporuka i nakon toga se ponovno vraćam na posao gdje to podijelim s kolegama i radimo do sljedećeg dana ono što trebamo napraviti, rekao je.

Međutim, Capak kaže i kako mu presice neće nedostajati, jer je i prije njih i ove situacije bio zadovoljan sa svojim poslom.