Povlaštene mirovine povećavaju se za 100 eura

Mirovine ostvarene prema posebnim propisima umanjivale su se dva puta
novacDavor Puklavec/PIXSELL

Mirovine ostvarene prema posebnim propisima veće od 464,53 eura od 1. srpnja narast će pet posto, a od 1. siječnja iduće godine još pet posto, piše Jutarnji list a prenosi 01Portal.

Odlučila je to Vlada, poslavši u javno savjetovanje najavu donošenja zakona Ministarstva rada i mirovinskog sustava kojim se postupno ukida smanjenje povlaštenih mirovina uvedeno još 2010., tijekom ekonomske krize, navodi dnevnik.

Prosječna povlaštena mirovina u prosincu lani za 18 kategorija i 184.775 korisnika iznosila je 636,92 eura i znatno je veća od prosječne “obične” mirovine koja je u prosjeku iznosila 429,47 eura, a ovo povećanje, odnosno ukidanje smanjenja od 10 posto, prema izračunima Sindikata umirovljenika Hrvatske, trebalo bi zahvatiti 96.343 umirovljenika.

Prema procjenama Silvana Hrelje, saborskog zastupnika HSU, u proračunu će za tu namjenu u 2024. biti potrebno više od 100 milijuna eura, što znači da će u prosjeku svaki ovaj umirovljenik od iduće godine dobivati gotovo 100 eura više mjesečno.

Među njima je najveći broj hrvatskih branitelja, oko 63.000. Smanjenjem nisu bili obuhvaćeni invalidi Domovinskog rata, pa se na njih ovo neće odnositi, kao niti na radnike istarskih ugljenokopa i oboljele od azbestoze.

Mirovine ostvarene prema posebnim propisima, koje se isključivo isplaćuju iz državnog proračuna, ne na teret doprinosa, umanjivale su se dva puta. Prvi put to se dogodilo 2010., u vrijeme Vlade Jadranke Kosor, kada je zakonom propisano da se mirovine veće od tadašnjih 3500 kuna smanjuju za deset posto.

Drugo smanjenje iz 2014., u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, odnosilo se na mirovine veće od 5000 kuna, što je po sili zakona ukinuto odlukom Vlade Andreja Plenkovića 2017., nakon što je rast BDP-a u tri kvartala zaredom bio veći od dva posto, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Aktualno
Hrvatska