Park hrvatskih branitelja u Ivanić-Gradu krasi spomenik nadbiskupa Josipa Jurja Posilovića

DSC_7586

Spomenik uglednom nadbiskupu Josipu Jurju Posiloviću otkriven je danas u Parku hrvatskih branitelja u Ivanić-Gradu. Uz gradonačelnika Javora Bojana Leša, svečanosti su, među ostalim, prisustvovali biskup sisački Vlado Košić, koji je blagoslovio spomenik i održao misno slavlje, državni tajnik Ministarstva uprave Darko Nekić i akademski kipar Ivan Kujundžić, koji je izradio kip.

Ideja za spomenik nastala je prije pet godina, a inicijativu za njegovo postavljanje dala je udruga Nadbiskup Josip Juraj Posilović, čiji su članovi bili ponukani činjenicom kako se o liku i djelu nadbiskupa Posilovića jako malo zna, čak i u njegovom rodnom gradu.

-Ono što me iznimno veseli je to što će nas ovo spomen obilježje, trajno podsjećati na vrednote koje je živio i biti nam određeni trag ispravnog koračanja u budućnost- rekla je predsjednica Udruge Nadbiskup Josip Juraj Posilović, Josipa Hlevnjak.

Zahtjevnog posla primio se akademski kipar Ivan Kujundžić, kojem je ovo treće djelo koje krasi Ivanić-Grad.

-Preda mnom je bio možda naizgled jednostavan zadatak, no trebalo je oživotvoriti duh i fuzionirati ga s tjelesnom staturom- poručio je autor spomenika, koji je najzaslužniji za ponovni povratak nadbiskupa u njegov rodni grad.

-On je izuzetno značajna osoba za naš grad i ovu ovdje crkvu, koja je najvećim dijelom zahvaljujući njemu i njegovim donacijama ovakva kakvu je danas vidimo- istaknuo je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Nadbiskup Josip Juraj Posilović rođen je 24. travnja 1834. godine u Ivanić-Gradu, da bi 1976. bio imenovan senjsko-modruškim biskupom, a 1894. ustoličen je za zagrebačkog nadbiskupa.

-Nadbiskup Posilović zaslužan je za mnoštvo detalja i stvari koje su vezane za Hrvatsku, hrvatsko domoljublje i sve ono što je vezano kulturu i tradiciju, jer je očuvao glagoljicu na hrvatskom prostoru. Osim toga pomagao je sirotinju, ali i ulagao u školstvo, razvoj različitih društava koja su bila vezana uz kulturu i obrazovanje. Ivanić-Grad nema puno ljudi kojima se može podičiti, a jedan od onih kojima se definitivno može podičiti za sva vremena je upravo nadbiskup Josip Juraj Posilović- ispričao je Mile Marinčić.

Nažalost, 1945. godine nepravedno je bio zaboravljen, a tom je prilikom maknut i njegov spomenik iz Ivanić-Grada, gdje se danas ponovno vratio na ponosi i diku cijelog ivanićkog kraja.

Aktualno
Hrvatska
Regija