Poslijepotresna obnova

Ovo su prvi rezultati projekta “Urbana obnova grada Petrinje nakon potresa”

Među predstavljenim scenarijima je i preobrazba zapuštenog područja u blizini bivšeg željezničkog kolodvora u Petrinji
354259977_886294382832798_3256739945211390914_nGrad Petrinja

Europska banka za obnovu i razvoj u Sportskoj dvorani Osnovne škole Mate Lovraka u Petrinji predstavila je prve rezultate projekta “Urbana obnova grada Petrinje nakon potresa – strateška podrška (Building Back Better)”. Projekt je financiran od strane japanske Vlade putem Fonda za suradnju Japana i EBRD-a. Cilj ovog projekta je kreiranje prijedloga za obnovu grada.

Događanje su otvorili Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za središnju Europu, Magdalena Komes, gradonačelnica grada Petrinje te N.E. Iso Masato, veleposlanik Japana u Hrvatskoj. Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes podsjetila je kako su nakon potresa u gradu brojne zgrade oštećene:

– Međutim problem višegodišnji kojeg imamo na području Petrinje su određena zapuštena područja grada i zato mi je drago što je ovaj projekt okupio i EBRD i japansku Vladu i renomirane konzultante koji će svojim međunarodnim znanjima i iskustvom pomoći da bi se ovaj projekt ostvario, odnosno da bi Petrinju izgradili i revitalizirali, odnosno reurbanizirali određene dijelove. Ono što je dodatna vrijednost ovom projektu, osim stručnjaka koji su uključeni u ovaj projekt, uključeni su i sami građani Petrinje koji su dali neke svoje stavove i mišljenja i sigurna sam da će u izgradnji, s naglaskom na otpornost i održivost, da će grad Petrinja i njezini stanovnici imati bolju i zeleniju budućnost, kazala je Komes.

Victoria Zinchuk, regionalna direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za srednju Europu je kazala kako će trebati vremena da ovaj projekt zaživi, jer puno je potrebno kako bi rane zacijelile. Na pitanje koliko će novaca biti potrebno za urbanu obnovu, Zinchuk ističe kako to ovisi:

– Mislim da novac nije problem u Hrvatskoj u ovom trenutku jer imate puno fondova na raspolaganju, zajmova koji su dostupni od raznih banaka i financijskih institucija. Novac nije ono što je potrebno u ovom trenutku, ono što je potrebno to je znanje, ali i hrabrost za poduzimanje određenih koraka. Jako je lako ne poduzimati ništa, ali je teško donijeti odluku da se krenu mijenjati neke stvari i da se krenu donositi određene odluke koje će utjecati na grad i zajednicu. U ovom trenutku je jako važno da se steknu sva potrebna znanja koja danas dovodimo u Petrinju, rekla je Zinchuk koja na kraju dodaje kako nije u konačnici toliko bitna obnova silnih zgrada, već je pitanje tko će sve te obnovljene zgrade koristiti.

Njegova Ekselencija Iso Masato, veleposlanik Japana u Hrvatskoj kazao je kako u Japanu često imaju potrese:

– Imamo mnogo iskustva u potresima, obnovi u potresima i postpotresnoj rekonstrukciji te revitalizaciji. Jako smo sretni što financiramo ovaj projekt s EBRD-om. Ovaj projekt je fokusiran na revitalizaciju lokalnog stanovništva ovdje i njihovih potreba, kao i organizacija u Petrinji. Jako je važno konzultirati se s lokalnom zajednicom kako obnoviti grad, ne samo obnoviti grade i kuće, nego kako obnoviti zajednicu i revitalizirati zajednicu za budućnost, kazao je Masato.

EBRD je na projektu angažirao međunarodne i lokalne stručnjake s područja urbane regeneracije da identificiraju najbolje prakse i ključne prilike za zelenu urbanu regeneraciju grada nakon potresa. Također, angažirani su eksperti za civilno društvo koji će s lokalnim stanovništvom i organizacijama civilnog društva predstaviti ideje za održivu obnovu grada. Pripremljeni zaključci i scenarij će se potom dostaviti lokalnoj upravi grada.

Prilikom izrade prvog scenarija, tim stručnjaka za urbanu regeneraciju – švicarski KCAP i hrvatski Urbanex, analizirao je demografiju, gospodarstvo, zelene površine i posljedice potresa za različite planove razvoja. Predstavili su scenarij čiji je ključni element preobrazba zapuštenog područja u blizini bivšeg željezničkog kolodvora u Petrinji, koje ima potencijala postati novo stambeno naselje, kao i privući nove poslovne prilike za razvoj.

Predstavnici Zaklade Solidarna, koji okupljaju stručnjake s područja civilnog društva i duboko su ukorijenjeni u lokalnu zajednicu, prezentirali su planove za uključivanje lokalnog stanovništva u idućim fazama projekta kroz fokus grupe, radionice i javne prezentacije.

Događanja
Petrinja