Otkazuju se mise, pučke pobožnosti, župna slavlja…

Hrvatska biskupska konferencija objavila je privremene mjere kojima se sve mise, pučke pobožnosti, župna slavlja i svi sastanci otkazuju do daljnjega, u zatvorenim prostorima i na otvorenom, a vjernici se pozivaju na ustrajnu molitvu i solidarnost.

U vezi sprječavanja širenja bolesti COVID-19, u skladu s naputcima hrvatskih vlasti, mjere HBK stupaju na snagu u petak, 20. ožujka, kako bi se izbjeglo širenje bolesti i očuvalo zdravlje vjernika i svih građana, kaže se u objavi na službenim stranicama HBK-a. Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a vjernici neka obvezu dolaska na mise zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava.

Vjernicima, a napose djeci, mladima i obiteljima treba posredstvom elektroničkih medija omogućiti pristup katehetskim i drugim duhovnim sadržajima. O tome neka po odredbi dijecezanskih biskupa skrbe katehetski uredi ili druga tijela i službe koje su na pomoć župnicima, dodaje HBK.

Za vrijeme trajanja epidemije crkve će biti otvorene isključivo za osobnu molitvu zdravih vjernika, kojih smije biti prisutno najviše deset, s razmakom između njih od barem dva metra, uz stalno otvorena vrata crkve i mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.

Sprovodi uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa

Sakramenti ispovijedi i bolesničkoga pomazanja mogu se slaviti samo u smrtnoj pogibelji, a sprovodi uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera, kaže se.

Bolnički kapelani i svećenici koji pastoralno skrbe u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute ustanova za prevenciju infekcija.

Nad/biskupijski, župni i drugi crkveni uredi te crkveni arhivi ostaju zatvoreni do daljnjega, a vjernici se navedenim ustanovama mogu obratiti isključivo telefonom ili elektroničkom poštom. Katolički vrtići, škole i druge odgojno-obrazovne i dobrotvorne ustanove dužne su slijediti upute vlasti, a izlasci u crkvenim ustanovama i kontakti s posjetiteljima izvana trebaju se također ograničiti prema tim uputama, napominje HBK.

– Podsjećamo vjernike da nam je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa, ističu biskupi. Neka molitva, post i djela ljubavi ostanu obilježje ovoga korizmenog vremena, a molitva za zdravlje i blagoslov našega naroda i drugih hrvatskih građana u ovom izazovnom vremenu neka bude ustrajna, poručuje Hrvatska biskupska konferencija.